Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović obratio se danas u Beogradu na završnoj konferenciji "Unapređenje efikasnosti i kvaliteta usluga na lokalnom nivou - iskustva i izazovi u uspostavljanju jedinstvenih upravnih mesta" istoimenog projekta koji je pomogao da jedanaest gradova i opština ojača kapacitete i poboljša kvalitet usluga koje se pružaju građanima i privredi.

Martinović je kazao da Ministarstvo radi na konačnom kompletiranju normativnog okvira u ovoj oblasti i da je formiralo Radnu grupu koja priprema Radnu verziju teksta Uredbe o jedinstvenom upravnom mestu i najavio da će ovaj tekst uskoro biti završen.

Ministar je dodao da će ovim inicijalno biti definisani bliži uslovi, kriterijumi i merila koji se primenjuju u postupku određivanja jedinstvenog upravnog mesta, kao i način saradnje nadležnih organa, u vezi sa postupanjem i obavljanjem poslova na jedinstvenom upravnom mestu.  

Ministar Martinović je podsetio i na to da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave finansijski podržava uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta na lokalu, i da u ovim modernim uslužnim centrima građani na jednom mestu i jednim dolaskom na šalter mogu da ostvare više prava.   

Ukupno 345 miliona dinara budžetskih sredstava Ministarstvo je uložilo u uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta, za četiri godine, u periodu od septembra 2019. do danas, otvoreno je 40 JUM-ova, dok se do kraja godine očekuje još 15 novih, rekao je Martinović i precizirao da to znači da će uskoro biti ukupno 55 JUM-ova i da će gotovo trećina teritorije Srbije biti pokrivena ovim jedinstvenim centrima za pružanje jednostavnih usluga.

Martinović je dodao da je kao resorni ministar obišao značajan broj jedinstvenih upravnih mesta, da je zadovoljan njihovim funkcionisanjem, a naročito time što se u njima i građani i službenici lako snalaze.

Pored resornog ministra, u uvodnom delu događaja obratili su se i generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk i zamenik ambasadorke SR Nemačke u Srbiji Karsten Mejer Vifhauzen, a u nastavku konferencije predstavljeni su ključni rezultati projekata i iskustva u uspostavljanju jedinstvenih upravnih mesta, nakon čega je usledila diskusija na temu najboljih praksi i izazova.

Projekat "Unapređenje efikasnosti i kvaliteta usluga na lokalnom nivou" deo je šireg projekta "Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja Evropskoj uniji", koji implementira Nemačka razvojna agencija (GIZ).

Saopštenje/foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave