Evropa Nostra Srbija uz podršku Delegacije Evropske unije u Beogradu proglasiće dobitnika nagrade "Heoriji nasleđa" za 2023. godinu, povodom obeležavanja ovogodišnje manifestacije Dani evropske baštine, u četvrtak, 14. septembra, u 12.00 u EU info centru (Kralja Milana 7).

Ovogodišnjeg heroja kulturnog nasleđa proglasiće Emanuele Žofre, ambasador Evropske unije u Srbiji, Irina Subotić, predsednica žirija, istoričarka umetnosti i predsednica Evropa Nostre Srbije, glumica Anita Mančić, i Višnja Kisić, članica žirija i Upravnog odbora Evropa Nostre Srbija.

Dani evropske baštine 2023. obeleženi su temom "Živo nasleđe" i širom Evrope se održavaju od 9. do 17. septembra. Tema obuhvata prakse, znanja i veštine koje su se prenosile sa generacije na generaciju, a koje se i danas koriste, odnosno, raznovrsne veštine, zanate i profesije koje nam omogućavaju da očuvamo i sačuvamo naše nasleđe na mnogo načina.

"Živo nasleđe" je od velikog značaja jer promoviše socijalnu koheziju, poštovanje različitosti, a može pomoći zajednicama da izgrade otporna, mirna i inkluzivna društva. Dani evropske baštine, koji se održavaju svakog septembra, deo su velike evropske manifestacije kojom se nasleđe predstavlja kao zajednička baština evropskih naroda.

Nagrada "Heroji nasleđa" će ovogodišnjem dobitniku biti uručena na ceremoniji u decembru ove godine.

Foto: europa.rs