Ministarstvo za evropske integracije poziva vas na osmi festival dokumentarnog filma - "Evropska saradnja: filmska priča", koji organizuje u Centru za kulturu "Vlada Divljan", u Beogradu, od 25. do 27. septembra, povodom Dana Interreg saradnje. Filmovi će biti prikazivani od 19.00 i ulaz na sve projekcije je slobodan.

Festival će u sredu, 25. septembra, otvoriti domaći film "Oflag 13 - B" reditelja Đorđa Milosavljevića Gere. Nakon projekcije filma predviđen je razgovor sa autorom, kao i sa protagonistom filma, rediteljem Đorđem Kadijevićem.

Na repertoaru su takođe i filmovi "Priče iz zatvorske ćelije" mađarskog autora Abela Viskija  (utorak, 26. septembar), kao i dokumentarno ostvarenje "Iskre u vremenu" slovenačkog reditelja  Jurija  Grudena (sreda, 27. septembar).

Dan Interreg saradnje manifestacija je kojom se promoviše evropska teritorijalna saradnja i povezivanje građana širom Evrope i pograničnih regiona radi poboljšanja životnih uslova i infrastrukture.  Kroz ove programe u periodu od 2004. do 2022. godine u Srbiji je finansirano blizu 1.600 projekata za koje je izdvojeno preko 220 miliona evra koje je sufinansirala Evropska unija, u saradnji sa državama učesnicama programa.

Za finansijsku perspektivu 2021-2027. EU je, iz IPA sredstava, odobrila preko 340 miliona evra za programe teritorijalne saradnje u našoj zemlji. Sprovođenje ovih projekata doprinosi jačanju i razvoju lokalnih zajednica i pograničnih regiona naše zemlje u važnim sektorima: infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, naučno – tehnološkom razvoju, privredi, turizmu, zaštiti životne sredine i posebno –  kulturi.

Saopštenje, foto: MEI