Fondacija Centar za demokratiju organizuje debatu "Nemački Zakon o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja - značaj za ljudska prava u Srbiji", u okviru projekta Inicijativa za globalnu solidarnost (IGS), u utorak, 31. oktobra u 12.00 u sali Skupštine grada Niša i putem platforme Zoom.

Nemački Zakon o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja stupio je na snagu u januaru 2023. godine, a evropska Direktiva o korporativnoj održivosti dužne pažnje (CSDDD) trenutno je u raspravi u Evropskoj uniji. Zakon obavezuje nemačke kompanije da od svojih direktnih i indirektnih dobavljača zahtevaju primenu niza pravila i standarda u cilju zaštite ljudskih prava i životne sredine, uključujući i uspostavljanje žalbenih mehanizama. Efikasna primena novih propisa u zemljama snabdevačima podrazumeva aktivno učešće poslovne zajednice, ali i drugih zainteresovanih strana kao što su civilno društvo i sindikati.

Govoriće, pored ostalih:

  • Sanela Bahtijarević, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ)
  • Tanja Lindell, Privredna komora Srbije
  • Danijel Dašić, bivši direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju (Niš)
  • Nataša Vučković, Fondacija Centar za demokratiju

Projekat Inicijativa za globalnu solidarnost (IGS) finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju Deutsće Gesellsćaft fur Internationale Zusammenarbeit.  

Fondacija Centar za demokratiju