U organizaciji Ministarstva za evropske integracije i Instrumenta Evropske komisije za tehničku pomoć i razmenu informacija (TAEKS) u Beogradu se 9. i 10. novembra 2023. godine održava stručni skup posvećen sprečavanju zaobilaženja sankcija, na čijem otvaranju su govorile ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.

Stručnjaci iz više država članica EU, kao što su Estonija, Holandija, Italija, ali i iz same Evropske komisije, predstavili su najvažnije pravne i ekonomske aspekte u sprovođenju sankcija usvojenih u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike. Posebna pažnja je bila posvećena sprečavanju i borbi protiv zaobilaženja sankcija, uključujući i zaobilaženje preko trećih zemalja.

Učesnici radionice bili su predstavnici više srpskih institucija, pre svega Ministarstva spoljnih poslova, Uprave carina, Ministarstva odbrane, Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva privrede, Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstva rudarstva i energetike, kao i Narodne banke Srbije, Uprave za sprečavanje pranja novca, Republičkog zavoda za statistiku, Zavoda za intelektualnu svojinu.

Saopštenje, foto: MEI