Koalicija prEUgovor predstaviće novi polugodišnji Alarm izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1 u sredu, 22. novembra, u 11.00 u hotelu Metropol Palas (Bulevar kralja Aleksandra 69).

Fokus izveštaja je na političkim kriterijumima i poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Nedavno objavljeni Izveštaj Evropske komisije pokazuje da Srbija već devet godina stoji tek na sredini reformskog puta. U kritičnim oblastima iz poglavlja 23 i 24 ponovo je dobila ocenu 2 od 5. Zabeležen je sporiji napredak u oblasti borbe protiv korupcije, dok je pomak napravljen kada je reč o slobodi izražavanja i javnim nabavkama. U Poglavlju 24 veća pažnja posvećena je reformi policije i borbi protiv trgovine ljudima.

Govoriće:

  • Jasmina Krunić, ASTRA
  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
  • Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).