Mladi srednjoškolskog uzrasta nemaju poverenja u institucije, nisu zainteresovani za društvena dešavanja i ne veruju da mogu da utiču na političke procese i odluke. Građansko vaspitanje, predmet u okviru kog bi učenici mogli da promišljaju i komentarišu aktuelna dešavanja, nije obavezan, nema dovoljno nastavnika a oni nisu dovoljno obučeni.

Bez građanskog vaspitanja škola gubi svoju bit, jer su razgovori o vrednostima i demokratiji veoma važni, ocenjeno je na konferenciji "Kome treba građansko vaspitanje" koja je održana u Beogradu u organizaciji Zaječarske inicijative.

Na konferenciji su predstavljeni glavni zaključci "Analize efekata građanskog vaspitanja i predlog mera za unapređenje" koja je rezultat razgovora sa nastavnicima i učenicima srednjih škola održanih u Nišu, Kragujevcu, Beogradu, Užicu i Novom Sadu. Razgovori su deo projekta "Za demokratiju su potrebne demokrate" koji je proteklih meseci sprovodila Zaječarska inicijativa sa ciljem da se ukaže na porast građanske apatije i radikalizma među mladima, pre svega, učenicima od 12-19 godina.

Srbija je, uz Bugarsku i Maltu, na začelju Evrope po ukupnom nivou građanskog obrazovanja stanovništva, navodi se u ovoj Analizi. Ovaj podatak je deo studije koju je 2022. godine radilo međunarodno Udruženje za evaluaciju obrazovnih postignuća i koje je obuhvatilo 22 države.

Prema ovoj studiji, nastavnici građanskog vaspitanja u Srbiji su imali najmanje obuka i treninga u oblastima: izbori i kandidovanje, međunarodne organizacije, migracije, ustav i politički sistemi, kritičko i nezavisno promišljanje, siromaštvo, socijalna pravda, međunarodni konflikti. Odgovori učenika, takođe, pokazuju manjak znanja u sličnim oblastima: izbori i kandidovanje, primena zakona, rešavanje problema u lokalnoj zajednici, zaštita ljudskih prava, provera internet sadržaja i dezinformacija. U svim ovim oblastima učenici iz Srbije su ili ispod proseka ili su na samom dnu lestvice u odnosu na druge zemlje obuhvaćene studijom.

Građansko i versko vaspitanje su izborni predmeti i kod nas đaci u većem broju biraju versku nastavu.

Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja iz 2023. godine, u Srbiji veronauku pohađa 448.925, a građansko vaspitanje 300.274 učenika.

Na dve panel diskusije na konferenciji su govorili predstavnici Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, UNICEF-a, GOOD Inicijative iz Zagreba, Međunarodne fondacije za izborne sisteme (BiH, Crna Gora), Krovne organizacije mladih Srbije, Fakulteta političkih nauka.

Saopštenje Zaječarske inicijative