Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević održala je 8. oktobra sastanak sa predsednicima pregovaračkih grupa, kojem su prisustvovali i državni sekretari drugih ministarstava koja ne rukovode tim grupama, sa kojima je razgovarala o sprovođenju Reformske agende Republike Srbije, pripremi za usvajanje Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina 2024-2027, kao i o drugim pitanjima iz pregovora o pristupanju naše države Evropskoj uniji.

Кako je na sastanku rečeno, dalja procedura u Evropskoj uniji predviđa da Komitet za IPA, u kojem su predstavljene sve države članice EU, usvoji Reformsku agendu, nakon čega će biti doneta i Odluka o sprovođenju Evropske komisije. Takođe, do kraja godine Republika Srbija treba sa EU da usaglasi i da ratifikuje u Narodnoj skupštini i dva finansijska instrumenta, koji će biti sastavni deo Plana rasta. Njihovom ratifikacijom postavlja se pravni osnov da Srbija povuče sredstva namenjena našoj državi kao predfinansiranje. Za Srbiju bi, prema metodologji Evropske komisije, ta prva tranša trebalo da bude 112 miliona evra, od ukupno 1,58 milijardi evra, koliko će nam biti na raspolaganju do kraja 2027. godine, odnosno u naredne nešto više od tri godine, ukoliko ostvarimo sve što je Reformskom agendom predviđeno.

Zajednički je ocenjeno da postoji spremnost da sve institucije rade na realizaciji koraka kojima će se 98 indikatora navedenih u Reformskoj agendi sprovesti u predviđenim rokovima, uz poštovanje principa inkluzivnosti, odnosno uključivanja Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Govoreći o Nacionalnom programu za usvajanje pravnih tekovina 2024-2027, rečeno je da je njegova priprema finalizirana i da se očekuje usvajanje u narednom periodu. Takođe, predsedavajući pregovaračkih grupa izvestili su i o aktivnostima koje se sprovode u pripremama za dostizanje prelaznih ili završnih merila u klasterima koji su već otvoreni ili merila za otvaranje u onima koji se spremaju za to.  

Sopštenje MEI

Foto: EK