Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, uz podršku EU i u saradnji sa Regionalnom kancelarijom UNDP u Istanbulu, organizuje dvodnevnu regionalnu konferenciju "Deset godina posle poplava 2014", u utorak, 22. oktobra, u 10.00 u hotelu Mona Plaza (Cara Uroša 62-64, Beograd).

Cilj konferencije je da proceni koliko je region Zapadnog Balkana otporan na katastrofe, gde su potrebna dodatna unapređenja, te kako obezbediti veća ulaganja u smanjenjenje rizika, posebno imajući u vidu uticaj klimatskih promena.

Govoriće, pored ostalih:

  • Emanuele Žofre, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji
  • Boban Birmančević, državni sekterar u Ministarstvu za javna ulaganja
  • Fabricio Andreuci, vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP u Srbiji

Na događaju će biti premijerno predstavljena studija koja otkriva koliko su u Srbiji u poslednjih deset godina smanjene štete od poplava i koliko je unapređen sistem prevencije, spremnosti i reagovanja u vanrednim situacijama, kao i proces obnove i oporavka nakon njih.

Drugog dana konferencije biće predstavljena nova verzija Registra rizika od katastrofa, unapređena podacima o zdravstvenim rizicima, uz simulaciju kako se Registar koristi u slučaju poplava, klizišta i požara.

Dvodnevna konferencija se održava u okviru inicijative "EU za Srbiju otpornu na katastrofe" koju finansira EU  a sprovodi UNDP.