Špansko predsedavanje EU izabralo je kao "institucionalni poklon" uniseks i održivi šal koji simboliše spajanje vrednosti EU i raznolikosti njenih članica.

Tradicija je da svako rotirajuće predsedavanje Savetu EU izabere "institucionalni poklon" a obično je reč o laganom odevnom dodatku kao što je šal ili kravata.

Dizajn šala izabran je na konkursu u organizaciji Udruženja modnih kreatora Španije.

Šal sa tufnama na plavoj pozadini kreirala je kompanije Relikvija (Reliquiae) koja je 2018. dobila nacionalnu nagradu za modu u kategoriji aksesorisa.

Asturijski kreator Hektor Harenjo (Héctor Jareño), osnivač i umetnički direktor firme, istakao je značaj tufni u dizajnu šala jer je to jedan od karakterističnih elemenata španske mode u svetu, navodi se u saopštenju na sajtu španskog predsedavanja EU.

Motiv polka tačkica prisutan je na tradicionalnoj odeći na jugu Španije a granice je prešao zahvaljujući međunarodno poznatim dizajnerima poput Balensijage.

Tačke simbolizuju pojedinca u zajednici, kao "grupu slobodnih i ravnopravnih građana koji se razlikuju po poreklu - zbog čega su raznobojne, i koji slobodno odlučuju da se okupe kako bi stvorili nadnacionalni entitet poput EU koja se bori za određene vrednosti i odbranu evropske kulture na globalnom nivou", rekao je Harenjo.

U centru šala tačkice su gušće nego na krajevima kako bi se izrazila "obavezujuća funkcija koju EU ima u odnosu na vrednosti".

Raznolikost boja tufni, nasumično izmešanih, predstavlja kulturne raznolikosti koje obogaćuju EU jer je "raznovrsna zajednica mnogo bogatija i jača".

Šal je uniseks, u skladu sa jednakošću koju EU promoviše, a napravljen je od mešavine organskog pamuka i biljnih vlakana, u skladu sa održivošću koju Unija takođe zagovara.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Špansko predsedavanje EU