Pametni telefoni sa ekranima koji mogu sami da se poprave mogli bi da počnu da se pojavljuju na tržištu do 2028, predviđaju u analitičkoj firmi CCS Insajt (Insight).

U predviđajima u oblasti vrhunske tehnologije za 2024. i dalje, CCS Insajt navodi da očekuje da u roku od pet godina počne proizvodnja pametnih telefona sa "samozaceljujućim" displejima, preneo je američki kanal CNBC.

Kako se navodi, to bi mogao da obezbedi "nano premaz" na površini ekrana koji, ako se izgrebe, stvara novi materijal a on reaguje sa vazduhom i popunjava ogrebotine.

"To nije naučna fantastika, to može da se uradi", rekao je za CNBC Ben Vud iz CCS Insajta. "Mislim da je najveći izazov po tom pitanju ispravno postaviti očekivanja", dodao je.

Navodi se da se kompanije već nekoliko godina bave tehnologijom ekrana pametnih telefona koji mogu sami da se popave. Među njima su LG, Motorola, Epl.

"Postoje neke nove tehnologije na kojima ljudi trenutno rade... Ne govorimo o tome da se razbijeni ekrani nekim čudom poprave. To se odnosi na male, kozmetičke ogrebotine", rekao je Vud za CNBC.

Ipak, tek treba da bude pronađena takva tehnologija koja će biti komercijalnna. A za to postoji nekoliko prepreka.

Na prvom mestu, potrebne su velike investicije u istraživanja i razvoj. Zatim, potreban je novac da bi se takvi telefoni prodavali u velikom broju. Na kraju, treba informisati potrošače koliko oštećenje na displeju može samo da se popravi.  

Vud je rekao da bi neki shvatili novu tehnologiju bukvalno i "zaboli nož u ekran da provere da li može sam da se popravi".

"To nije poenta uređaja koji se sam popravlja. Pre je reč o tehnologiji koja može sama da izvrši minimalne popravke na površini", istakao je.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com