Italijani su oduvek poznati kao ljubitelji špageta i drugih vrsta testenina, pa ne iznenađuje podatak da ta zemlja ubedljivo prednjači u Evropi po potrošnji testenina po stanovniku.

U Italiji se godišnje po stanovniku proda 39,7 kilograma testenina, u čemu je daleko ispred svih evropskih zemalja, piše nemački statistički portal Statista povodom Svetskog dana paste, 25. oktobra.

U Evropi je po prodaji špageta, makarona, fuzila i sličnih testenina na drugom mestu Francuska, ali sa "samo" 29,4 kilograma zaostaje više od deset kilograma za Italijom. U statistiku nisu uključena gotova jela, ni punjene testenine, poput raviola.

Prema najnovijim podacima evropska statističke agencije Eurostat, u Evropskoj uniji je 2022. godine proizvedeno ukupno 6,1 miliona tona testenina, što je 20% više nego pre pet godina.

I u tome je sa udelom od 4,2 miliona tona ubedljivo prednjačila Italija, koja je ujedno i najveći izvoznik te namirnice. Ta zemlja je 2022. godine izvezla 2,1 miliona tona što je 77% ukupnog evropskog izvoza.

Po mapi objavljenoj na portalu Statista, Srbija je kao i većina zemalja Balkana, ali i Nemačka i Poljska i Rusija, u grupi država u kojima se godišnje po stanovniku konzumira između pet i 9,9 kilograma različitih testenina.

Među zemljama u kojima je potrošnja između deset i 19,9 kilograma su Portugal, Švajcarska, Turska, ali i Češka, Švedska, Finska i Litvanija.

Najmanje omiljene, sa prodajom koja ne premašuje pet kilograma godišnje, testenine su prema istom grafikonu u Austriji, Sloveniji, Velikoj Britaniji i Irskoj.

U Velikoj Britaniji se godišnje proda manje od dva kilograma testenina po stanovniku, što je i najmanje u Evropi.

Prema proceni analitičara Statiste, u Evropi je 2023. godine prodato špageta i sličnih sirovih testenina u vrednosti od oko 23,45 milijardi evra, a po jedna petina te sume, ukupno nešto više od deset milijardi evra, otpada na Italiju i Francusku.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay