Belgija je od 1. januara preuzela predsedavanje Savetom EU, a relativno mala zemlja površine 30.000 kvadratnih kilometara ima čime da se ponosi - postojbina je pomfrita, saksofona, mnogih poznatih junaka iz sveta stripa i više od 1.500 vrsta piva.

Kada su 1957. godine postpisani Rimski ugovori o osnivanju Evropske ekonomske zajednice, šest zemalja potpisnica nije definitivno odlučilo gde će biti njeno sedište.

Odlučeno je da to ne treba da budu glavni gradovi većih, moćnijih zemalja poput Nemačke, Francuske ili Italije, kako one ne bi stekle privilegovanu poziciju. Za domaćine vodećih tela izabrani su Brisel, Strazbur i Luksemburg

Tek je ugovorom iz Amsterdama 1997. Brisel zvanično postao glavno sedište izvršnih organa Evropske unije i, kako se često kaže, prestonica Evrope. Razlozi za izbor Brisela, su između ostalog bili njegova lokacija u samom centru EU, jezička raznolikost i dobre saopbraćajne veze.

U Beligiji se ne govori "belgijski", nego su tri zvanična jezika holandski, francuski i nemački, iako nemački ima malo niži status pa se svi savezni zakoni objavljuju samo na holandskom i Francuskom, a ređe i na nemačkom, objavila je na sajtu o novom predsedavajućem EU vlada u Berlinu.

Ali čime se Belgijanci posebno ponose je to što su postojbina pomfrita i što u zemlji, uključujući i najmanja sela, ima gotovo 5.000 uličnih štandova za taj najpopularniji prilog brzim jelima u svetu.

Belgijsku umetnost pravljenja piva i pivsku kulturu UNESKO je 2016. upisao u listu svetske nematerijalne kulturne baštine. Procenjuje se da se u toj zemlji proizvodi više od 1.500 vrsta piva, neka i sa voćnim ukusima, a svako pivo ima i samo za tu vrstu posebno napravljenu čašu.

Prvi saksofon izumeo je 1840. Beligajanac Adolf Saks.

Ali nemerljiv doprinos Beligija je dana svetu crtanih junaka, i to Eržeovim Tintinom, Taličnim Tomom autora Morisa de Bevera, Štrumfovima, Gašom šeprtljom, Marsupilamijem..... 

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay