Dok se neki političari bore da ostanu na vlasti dokle god mogu, drugi odlučuju da napuste javnu službu i da se posvete drugom pozivu, ponekad mnogo unosnijem. Mnogi od njih su uspeli da svoje političko iskustvo unovče lobirajući za velike kompanije ili držeći javne govore, ali ima i onih koji su se okrenuli prirodi i religiji.

Bivši francuski ministar zdravlja Olivije Veran nedavno je objavio da će njegov sledeći poslovni korak biti u pariskoj klinici.

Za Verana, koji je bio neurolog pre nego što je ušao u politiku, povratak medicini nije previše iznenađujući, ali ono što jeste iznenađenje je to što je odlučio da se pridruži klinici specijalizovanoj za estetsku medicinu i hirurgiju.

Veran je, međutim, rekao da neće izvoditi procedure kozmetičke hirurgije nego da će se fokusirati na estetsku medicinu i da će biti "daleko od implanata za grudi", piše Politiko.

Nekadašnji britanski vicepremijer Nik Kleg je novu karijeru, i veliku zaradu, našao u Silicijumskoj dolini.

Kao predsednik globalnih poslova u kompaniji Meta, Kleg sada upravlja njenim poslovima s vladama, što je prilično nezahvalan zadatak u vreme kada je Fejsbuk postao sinonim za političke dezinformacije, navodi briselski portal.

Arno Montebur, bivši francuski ministar ekonomije, posle neuspešnog pokušaja da postane kandidat socijalista na predsedničkim izborima 2017, okrenuo se biznisu s medom.

Osnovao je kompaniju koja proizvodi i prodaje med 100% francuskog porekla uz fokusiranje na repopulaciju pčela, i prilično je dobar u tome – 2021. godine je osvojio nagradu za životnu sredinu na izložbi "Proizvedeno u Francuskoj".

Najmlađa premijerka na svetu, Sana Marin, koja je sa 34 godine postala predsednica finske vlade, napustila je politiku posle poraza na izborima 2023.

Posle toga se pridružila londonskom Institutu za globalnu promenu bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, a nedavno je potpisala ugovor s američkom agencijom za zabavu i talente kako bi istražila mogućnosti na televiziji i filmu.

Bivši predsednik SAD Barak Obama zarađuje ogroman novac kao govornik, naplaćujući do 370.000 evra po govoru.

Obama je takođe potpisao višemilionski ugovor za memoare "Obećana zemlja", koji su postali međunarodni bestseler.

Zajedno sa suprugom Mišel osnovao je 2018. producentsku kompaniju koja proizvodi sadržaj za Netfliks, kao i podkast u ekskluzivnom parnterstvu sa Spotifajem.

Uz sve to, Obama kao bivši predsednik dobija godišnju penziju od 200.000 evra.

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder je zaradio milione promovišući ruske energetske interese, piše Politiko.

Šreder je godinama imao bliske odnose s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pa nije iznenađenje što se pridružio odboru akcionara kompanije Severni tok, navodno zarađujući oko 250.000 evra godišnje.

Od 2017. je predsedavao odboru ruske nafne kompanije Rosnjeft, ali se povukao u maju 2022. nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Mandat najmlađeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca obeležili su skandali i optužbe za korupciju, a on sada radi kao lobista za američkog tehnološkog milijardera Pitera Tila, jednog od osnivača internet kompanije Pejpal i nekadašnjeg pristalice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Kurc je nedavno osuđen zbog davanja lažnih izjava pa su male šanse da se vrati u politiku, što mu verovatno neće teško pasti s obzirom da mu novi posao navodno donosi 300.000 evra godišnje.

Za razliku od mnogih drugih političara, bivši britanski ministar Džonatan Ejtkin se posle naglo okončane političke karijere okrenuo religiji.

Tokom služenja zatvorske kazne zbog krivokletstva, Ejtkin se pridružio jednoj molitvenoj grupi i postao hrišćanin. Po izlasku iz zatvora je diplimirao teologiju na Univerzitetu Oksford, postao je đakon i na kraju zatvorski kapelan.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com