Globalna popularnost turskih TV drama - dizi na turskom, gurnula je Tursku na poziciju vodećeg izvoznika televizijskih sadržaja, doprinela međunarodnom imidžu zemlje i privlači milione turista iz sveta na njene istorijske i kulturne lokacije koje su pozadina u mnogim emisijama.

Uspeh TV serija podstakao je rastuću milijardu dolara vrednu industriju i ona nastavlja da se širi na nova tržišta, kažu stručnjaci.

Popularnost turskih serija takođe povećava meku moć zemlje na globalnom nivou, piše AP.

Između 2020. i 2023. globalna tražnja turskih serija porasla je za 184% i Turska se pozicionirala kao jedan od najvećih svetskih izvoznika TV emisija, prema istraživačkoj kompaniji Parot analitiks.

"Premašili smo 400 miliona gledalaca svake večeri širom sveta", rekao je Izet Pinto, direktor kompanije Global ejdžensi koja izvozi turske serije na svetsko tržište.

"Meka moć koju stvaramo turskim dramama ne može se ni porediti sa onim što se može uraditi u politici", dodao je Pinto, preneo je AP.

Serije Turska, nekada uvoznik latinoameričkih telenovela, sada izvozi i u Latinsku Ameriku.

Prva turska serija koja je izvezena, 2011. u Kazahstan, bila je "Ludo srce" (Deli Yurek) ali je "Srebro" (Gumus) 2005. katapultiralo turske dizije u svet.

Osnivač platforme Dizilah za obožavaoce turskih TV serija Hejli Uganadi rekla je da iza popularnosti tih drama stoje teme fokusirane na porodicu, prijateljstvo, ljubav, dok se u pozadinu obično postavljaju luksuzni život u Istanbulu ili bogata istorija Turske.

"One nude ponešto za svakoga, bez obzira odakle je. Gledajući turske drame vidim odraze moje mame, sebe, braće i sestara", rekla je Uganadi.

Njena platforma ima oko 1,5 miliona pregleda mesečno a fanovi su iz SAD, Kanade, Grčke, Indije i Pakistana.

Pinto ukazuje da su turske drame orijentisane na porodicu. "Nema golotinje, nema psovki ili ružnih reči, nema mnogo mržnje. Dakle, može da je gleda porodica", objašnjava on.

Sa rastom industrije, proširuju se i teme serija pa se tako u "Crvenim ružama" istražuje dinamika između sekularne, zapadno orijentisane porodice i izmišljenog islamskog bratstva, prenosi AP.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP