Evropska komisija je zabranila svojim zvaničnicima i zaposlenima da prihvate besplatne karte za Olimpijske igre zbog etičkih razloga i rizika da bi to moglo da ugrozi njenu reputaciju.

Prihvatanje besplatnih ulaznica "otvara pitanja usklađenosti s očekivanim etičkim ponašanjem članova i osoblja, ili može stvoriti rizik za reputaciju Komisije i dotičnih osoba", navodi se u mejlu poslatom zaposlenima, u koje je portal Politiko imao uvid.

Zaposlenima u EK je takođe ranije zabranjeno da prihvate karte kao poklon ili karte koje obezbede domaćini za velike događaje kao što su Evropsko prvenstvo u fudbalu ili Evrovizija.

"Prihvatanje ulaznica predstavlja visok rizik za reputaciju kada šira javnost teško može da nabavi karte", navodi se u ranijem mejlu poslatom u julu.

Ulaznice bi trebalo da odbiju čak iako je njihova vrednost manja od vrednosti poklona koja je dozvoljena da prihvate, koja je za komesare 150 evra, a za zaposlene 50 evra.

Ipak, komesari mogu da prihvate ulaznice koje daju domaćini u izuzetnim okolnostima, ako zvanično predstavljaju Evropsku komisiju na događaju ili ako se karta može smatrati "diplomatskim i kurtoaznim" gestom, kao na primer kada je ponudi vlada članice EU.

To ne važi za zvaničnike nižeg ranga jer, kako se navodi u mejlu, njihovo prisustvo "obično nije opravdano na takvim sportskim i kulturnim događajima".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP