Venecija nastoji da popuni upražnjena mesta u profesiji koja definiše grad - traži nove gondolijere.

Gradsko veće Venecije objavilo je da traži nove gondolijere. Za obuku za taj posao mogu da se prijave stari 18 i više godina, sa srednjim obrazovanjem, potrebno je i da su plivači i da imaju medicinski sertifikat da su "zdravi i robusne konstitucije".

Budući gondolijeri moraju da idu na kurs a pre toga treba da pokažu da znaju da veslaju ili bar znake da imaju veštine da savladaju veslanje, piše Gardijan.

"Mogućnost pokretanja gondole je najvažnija stvar", rekao je predsednik udruženja venecijanskih gondolijera Andrea Balbi dodajući da tu pomaže predselekcija, nakon koje sledi obuka.

Obuka, prenosi Gardijan, podrazumeva 30 časova teorije i deset sati prakse.

Na teorijskoj nastavi se uče plovni putevi Venecije, engleski i francuski, istorija i kultura grada.

Balbi je rekao da polaznici na kursu uče i ključne reči neevropskih jezika kako bi se izbegle potencijalno opasne situacije do kojih može da dođe kada putnici ne prate smernice gondolijera, preneo je Gardijan.

Gondolijerska profesija je bila stub Venecije od 1094. i vekovima su 11 metara dugi čamci bili glavno transportno sredstvo u gradu. Procenjuje se da je do 16. veka Venecijom plovilo 10.000 gondola.

Danas Venecija ima 433 gondolijera.

Tim poslom bavili su se isključivo muškarci, pri čemu se dozvola obično prenosila sa oca na sina. Sada gondolijeri mogu da budu državljani svih članica EU a od 2009, kada je Đorđa Boskolo postala prva gondolijerka, u profesiji je 14 žena.

Balbi je rekao i da se kursevi, a s obzirom na smenu generacija, organizuju po potrebi i da ljudi koji se prijavljuju to žele da rade jer vole Veneciju i jer su uvereni da tako čuvaju tradiciju gondola i grada.

On je rekao i da je obuka za gondolijera, koja košta 1.000 evra, tražena i da nema rizika od izumiranja profesije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com