Širom planete se 25. oktobra obeležava Svetski dan testenine, a Italija je neprikosnoveno na prvom mestu po proizvodnji, izvozu i konzumaciji paste, koja je simbol njene kulinarske tradicije.

Stanovnik Italije u proseku pojede 23,3 kilograma testenine godišnje. Slede Tunis, Venecuela i Grčka, piše Juronjuz.

Organizatori obeležavanje Svetskog dana testenina ove godine su za svetsku prestonicu testenine proglasili Filadelfiju, u američkoj saveznoj državi Pernsilvaniji i u tom gradu će biti održane prigodne manifestacije i međunarodni kongres o pašti.

Filadelfiju, kako navodi Juronjuz, od 70-ih godina prošlog veka odlikuje snažan uticaj italijanske kuhinje i različitih jela sa testeninama.

A italijanski restorani, uključujući i picerije i tratorije, prema podacima BoldData, i dalje su najbrojniji u svetu, piše portal newsfromwales.com.

Čitavih 471.045 italijanskih restorana širom sveta pokazuje da je italijanska kuhinja globalno najraširenija i najomiljenija.

Slede restorani sa američkom hranom, kojih ima 201.913 i azijska kuhinja, sa 110.330 ugostiteljskih objekata širom sveta.

Najviše restorana sa tradicionalnom italijanskom hranom je, naravno, u Italiji, 143.852, a vrlo malo zaostaju SAD sa 137.044 takvih objekata. Sledi Brazil (34.550) italijanskih restorana, i to su ujedno tri države sa najvećim brojem takvih ugostiteljskih objekata.

Značajan broj postoji i u Francuskoj i Nemačkoj, sa po više od 29.000 objekata.  

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay