U Mostaru je započet projekat Promovisanje mreže zelenih staza Zapadnog Balkana, koji zajednički kofinansiraju Evropska Unija i Fond za Zapadni Balkan (WBF). Nosilac projekta je udruženje ljubitelja biciklizma iz Beograda, Jugo cikling kampanja, a partneri su brdsko biciklističko udruženje, MTBA iz Mostara i Nature Lovers iz Nikšića.

Osnovna ideja Fonda je da se kroz finansiranje projekata iz različitih oblasti  pomogne društvima regiona da usvajaju novi, evropski sistem vrednosti, da im se pomogne  na njihovom putu daljeg prihvatanja evropskih standarda i modela kao i se unapredi povezivanje građana iz šest balkanskih zemalja.

Na četvrtom konkursu za dodelu sredstava Fonda za Zapadin Balkan, navedene NVO dobile su sredstva za izradu projekta kojim se napuštene železničke pruge pretvaraju u tzv. “zelene staze”, namenjene biciklistima i pešacima.

Zelene staze (vias verde, greenways) su rute namenjene nemotorizovanim kretanjima: pešaci, biciklisti, osobe sa ograničenom pokretljivošću, jahači, skijaši, roleri,... Ove rute koriste linearnu infrastrukturu, kao što su napuštene železničke pruge i putevi uz kanale, šumske staze, kao i delove puteva sa ograničenjem za kretanje motornih vozila.

Cilj formiranja mreže zelenih staza je definisanje deonica koje mogu da se pretvore u staze za ekološki opravdana sredstva kretanja, da se očuvaju prirodne i istorijske vrednosti krajolika, a posebno, da se očuvaju i stave u (novu, izmenjenu) funkciju napuštene železničke stanice i železnička infrastruktura, kao vredni artefakti arhitektonskog i industrijskog nasleđa.

Projektom je prediviđena izrada konceptualnog dizajna po jedne deonice u svakoj državi, organizovanje promotivne ture duž odabranih deonica – tzv. Festival biciklizma, kao i 3 savetovanja/radionice sa učešćem predstavnika civilnog društva, akademske zajednice, predstavnika ciklo-industrije, turizma i ugostiteljstva, turoperatera, hotelijerstva, itd. Projekat se radi uz podršku European Greenways Association (EGWA – www.aevv-egwa.org) krovnu evropsku asocijaciju sa nacionalnim udruženjima iz više od 30 zemalja.

Nakon inicijalnog sastanka i razgovora sa predstavnicima opština u regionu, odlučeno je da se preliminarno razrađuju deonice napuštenih pruga od Trebinja ka Humu i Bileći, od Nikšića ka Bileći i od Priboja, preko novog graničnog prelaza na reci Uvac, do Rudog.

Saopštenje Yugo Cycling Campaign