Savet za regionalnu saradnju, Evropska komisija i mobilni operateri iz Evropske unije i Zapadnog Balkana rade zajedno na koracima ka smanjivanju cena rominga između EU i Zapadnog Balkana koje bi uskoro moglo započeti

Mobilni operateri iz Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana, kao i predstavnici Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije (EK), sastali su se danas da razgovaraju o mapi puta za smanjivanje cena rominga između EU i našeg regiona, na sastanku koji je organizovala Evropska komisija.

Učesnicima sastanka su se obratili evropski komesar za politiku susedstva i proširenje Olivér Várhelyi, evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, te je zaključeno da će nastaviti sa radom na koracima koji uskoro trebaju dovesti do početka smanjivanja cena usluga prenosa podataka u romingu između EU i Zapadnog Balkana. Krajnji cilj je smanjenje cena rominga na približno isti nivo cijena na nacionalnom nivou do 2027. godine.   

"Mi u Savetu za regionalnu saradnju, Evropska komisija, vlade sa Zapadnog Balkana, mobilni operateri i regulatorne agencije smo zajedno prošli dug proces smanjivanja cena rominga na Zapadnom Balkanu i nakon ukidanja rominga u regionu koji je stupio na snagu 1. jula 2021. godine, vidimo konkretne rezultate. Uprkos merama ograničenja putovanja, primetili smo značajno povećanje svih pokazatelja korištenja rominga zahvaljujući režimu 'rominga kao kod kuće' i to po pitanju odlaznih, odnosno dolaznih poziva, tekstualnih poruka i prenosa podataka. Ako uporedimo prvu i drugu polovinu 2021. godine, odnosno period pre i nakon ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu, primećujemo povećanje broja korisnika usluga rominga u regionu od 100%, kao i povećanje prometa podataka u romingu za do 460%. Korisnici rominga sa Zapadnog Balkana napravili su ukupno 143 miliona minuta odlaznih poziva u 2021. godini ili oko duplo više u odnosu na 2019. Prošle godine smo, opet zajedno, počeli intenzivno da radimo sa Evropskom komisijom i mobilnim operaterima na smanjivanju cena rominga između EU i Zapadnog Balkana u okviru otvorenog, transparentnog, inkluzivnog procesa konsultacija kojim su obuhvaćeni svi akteri, i nadam se da ćemo prva umanjenja cena rominga videti već na leto 2023.", rekla je Majlinda Bregu na sastanku.

Kroz niz ambicioznih reformi u domenu politika u svim ekonomijama Zapadnog Balkana zajedno sa smanjivanjem cena rominga između Evropske unije i regiona kroz samoreguliranje i komercijalne ugovore operatera, cilj procesa su direktne koristi za građane regiona i EU, ali i poboljšanje poslovnog okruženja na Zapadnom Balkanu.  

"Tačno je da je smanjivanje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana složenije od ukidanja rominga u regionu, ali naše vlade završavaju svoj deo posla u ovom procesu i tako šalju veoma jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja. Osim toga, u Savetu za regionalnu saradnju imate pouzdanog regionalnog partnera, a prisustvo komesara Várhelyija i komesara Bretona danas još jednom potvrđuje političku podršku Evropske komisije ovom procesu," zaključila je Bregu.

Savet za regionalnu saradnju, Evropska komisija i mobilni operateri iz Evropske unije i Zapadnog Balkana sastali su se nekoliko puta prošle i ove godine, čime su obezbedili održivost i doslednost procesa, te se zajednički bavili potrebama i izazovima. Savet za regionalnu saradnju je opredeljen da proces konsultacija sa mobilnim operaterima iz EU i regiona učini još strukturiranijim i to u okviru Savetodane i koordinacijske grupe koja uskoro treba biti osnovana.

Saopštenje Saveta za regionalnu saradnju

Foto: Pixabay