"Protekla godina jedna je od najznačajnijih za Zapadni Balkan, i označava dugo očekivanu prekretnicu ka obavezama koje su preuzele ekonomije regiona, kroz Zajedničko Regionalno Tržište (CRM). Mi smo u Savetu za regionalnu saradnju izuzetno ponosni na uspeh koji je region postigao. Sa integritetom, kolegijalnošću i sposobnošću, obeležjima tradicije i izazova, Savet je, zajedno sa našim regionalnim organizacijama i blisko sarađujući sa Generalnom direkcijom Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju, krenuo u novi, nimalo lak poduhvat ‘Oblikovanja sveobuhvatne regionalne saradnje: Udruživanje većih regionalnih napora u cilju regionalne povezanosti i zajedništva’,“ rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na otvaranju 15. godišnjeg sastanka organizacije 4. juna u Budvi.

U novembru 2022. godine na samitu u okviru Berlinskog procesa, šefovi vlada šest ekonomija Zapadnog Balkana su potpisali tri sporazuma o mobilnosti u sklopu odgovarajućih agendi Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište (CRM) i to o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju stručnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte. Samo mesec dana kasnije, na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, održanom u Tirani, telekom operateri iz Evropske unije i sa Zapadnog Balkana su, u okviru zajedničkog regionalnog tržišta čije sprovođenje pomažu Savet za regionalnu saradnju i Evropska komisija, potpisali Deklaraciju o romingu kojom se omogućava smanjivanje cena usluga rominga između EU i regiona od 1. oktobra 2023. godine.

"Treba ceniti plan koji se sastoji od četiri dela, čiji je cilj približavanje regiona jedinstvenom tržištu Evropske Unije, a koji je nedavno najavila predsednica Evropske komisije, u potpunosti odgovara nastojanjima regiona i Saveta za regionalnu saradnju da prodube regionalnu ekonomsku integraciju i sve više se usklade s jedinstvenim tržištem EU kroz politiku "postepenog uvođenja" koja omogućava opipljivije koristi od pristupanja i pre punopravnog članstva. Ovo dolazi u pravo vreme, jer sagledavamo dostignuća zajedničkog regionalnog tržišta i postavljamo temelje za još jednu fazu bliže integracije unutar Zapadnog Balkana i sa jedinstvenim tržištem  EU. Svakog dana smo svedoci događaja koji nas stalno podsećaju da se regionalna saradnja ne može uzimati zdravo za gotovo. Zapadni Balkan može biti poprište suprotstavljenih politika i sporova, čak i frustracija, ali postoji ogroman prostor za zajedničko delovanje, motivisano zajedničkim razumevanjem napretka – zbližavanja ljudi, roba, usluga i kapitala, što govori o afirmativnoj perspektivi povezanosti sa svrhom, a ne slučajno“, zaključila je Bregu.

Osim generalne sekretarke Saveta za regionalnu saradnju, koja je predsedavala sastankom, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji se putem video poruke obratio godišnjem sastanku organizacije i čestitao RCC na godini obeleženoj impresivnim rezultatima te istakao opređeljenost organizacije regionalnoj integraciji i pomoći u sprovođenju zajedničkog regionalnog tržišta. "Regionalna ekonomska integracija zasnovana na pravilima EU postepeno približava region jedinstvenom evropskom tržištu i pre samog pristupanja“. Varheji je podcrtao ključnu ulogu Saveta za regionalnu saradnju u postizanju sporazuma o mobilnosti i romingu, te objavio nastavak podrške Evropske komisije RCC u naredne tri godine.

Radovan Bogojević, vršilac dužnosti generalnog direktora za multilateralne poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore, ispred predsedavajućeg Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), zahvalio se Savetu za regionalnu saradnju na podršci tokom crnogorskog predsedavanja kao i na posvećenosti i rezultatima koje je generalna sekretarka zajedno sa organizacijom ostvarila te istakao da je Savet pokazao da je dorastao zadatku promocije regionalne saradnje i približavanja i integracije regiona Evropskoj uniji. Pohvalio je aktivnosti Saveta i pomoć u sprovođenju zajedničkog regionalnog tržišta i koordinaciji strategije Jugoistočna Evropa 2030.

Dženk Sejfula, direktor za EU i regionalne inicijative iz Skoplja i predstavnik predstojećeg predsedavajućeg Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi iz Severne Makedonije, istakao je značaj tri sporazuma o mobilnosti za region i obavestio učesnike o postupku njihove ratifikacije s obzirom da je Sjeverna Makedonija depozitar sporazuma. Najavio je da će Skoplje, kao naredni predsjedavajući Procesom, predstaviti svoj moto i prioritete na ministarskom sastanku koji se održava 5. juna.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju će kasnije danas objaviti dobitnika nagrade Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek za 2022. godinu na posebnoj svečanosti koja će se održati u Budvi. Nagrada Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek se organizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije (BMEIA).  

Delegacija Saveta za regionalnu saradnju, koju predvodi generalna sekretarka organizacije, će učestvovati na sutrašnjim skupovima Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, odnosno na sastanku ministara učesnica ovog Procesa zaduženih za evropske integracije, kao i na sastanku ministara spoljnih poslova učesnica SEECP-a gde se očekuje usvajanje godišnjeg izvještaja Saveta za regionalnu saradnju.

Saopštenje/foto Saveta za regionalnu saradnju