U okviru inicijative Otvoreni Balkan u Кulturnom centru Srbije u Parizu je otvorena izložba "Supstrati" koja predstavlja zajednički projekat tri umetnika iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Izložbu, kustoskinje Кlaudije Pecold, osnivača "Curating Evolution", otvorile su 13. jula uveče potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, kao i ministarke kulture Severne Makedonije i Albanije Bisera Кostadinovska Stojčevska i Elva Margariti.

Gojković je tom prilikom istakla da izložena dela ove postavke, koja je spojila umetnike iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, najbolje svedoče o velikom umetničkom potencijalu tri zemlje, kao i o mogućnostima koje otvara autentična regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan".

"Večerašnji događaj iznova potvrđuje univerzalni značaj kulture i njenu ključnu ulogu u povezivanju pojedinaca, naroda i država. Uvek sam bila duboko uverena da se upravo u umetnosti najbolje ocrtavaju obrisi naše zajedničke i isprepletane istorije i fragmenti kulturnih obrazaca koji se prožimaju i obogaćuju jedni druge", rekla je Gojković naglašavajući da kultura uvek najrečitije govori i o prirodi i pejzažima koji nas okružuju, našim karakterima, strepnjama, nadama i veri u bolje sutra.

Ona je navela da otvaranje izložbe "Supstrati" praktično na delu pokazuje da kultura ne poznaje granice, ne robuje predrasudama i lako savladava sve barijere.

Gojković je podsetila da je početkom septembra 2022. godine potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti filma i audio-vizuelnih delatnosti na Zapadnom Balkanu a da je krajem istog meseca prošle godine, potpisan i Protokol o saradnji tri nacionalna pozorišta, pod nazivom Teatar Otvoreni Balkan - platforma o saradnji Srbije, Albanije i Severne Makedonije u oblasti pozorišta, drame, opere i baleta.

Кruna dosadašnje saradnje, kako je naglasila, svakako su nedavni nastupi Beogradske filharmonije u Beogradu, Tirani i Skoplju, pod dirigentskom palicom čuvenog Zubina Mehte, koncerti koji su s punim pravom proglašeni za muzički događaj sezone u našem regionu.

"Ova izložba nastavlja putem koji smo nas tri ministarke zacrtale u Ohridu, potpisivanjem Memoranduma o razumevanju u oblasti kulturne saradnje na Zapadnom Balkanu. U prilog tome govori i činjenica da je od inicijalne ideje do ostvarenja ovog izuzetno složenog projekta, prošlo tek par meseci", dodala je Maja Gojković.

Izražavajući uverenje da će kreativnost umetnika: Nine Zeljković, Drijanta Zenelija i Кristine Pulejkove, originalnost i vizija kustoskinje Кlaudije Pecold, doprineti da se region na najbolji način predstavi u Parizu, jednom od najvažnijih svetskih umetničkih centara, Gojković je dodala da je izložba „Supstrati“ prilika i da bolje upoznamo jedni druge i bolje sagledamo koliko su razlike među nama zapravo nijanse sličnog kolorita.

"Ljudi iz sveta kulture dobro znaju da je bogatstvo različitosti dragoceni izvor inspiracije, a njihovo prihvatanje i prilagođavanje važan korak u izgradnji i oplemenjivanju svakog kulturnog prostora", naglasila je Gojković.

Ministarka kulture je istakla da projekat "Otvoreni Balkan" i sve što je do sada postignuto zahvaljujući njemu, predstavlja napor ka stvaranju jedne nove, svakako bolje slike našeg regiona u svetu a istovremeno, inicijativa je deo vekovne težnje ka izgradnji mostova prijateljstva među našim narodima.

Citirajući srpskog nobelovca Ivu Andrića koji je svojevremeno rekao: "Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova, Gojković je dodala da bilo da spajaju obale i premošćuju mora i okeane, ili figurativno povezuju narode i države, mostovi su najupečatljiviji izraz čovekove težnje da ne bude usamljen.

"Zato s ponosom ističem da i ova, veoma zanimljiva postavka, jasno pokazuje našu spremnost da nastavimo da posvećeno i marljivo radimo na stvaranju zajedničkog blagostanja u budućnosti", poručila je Gojković i zahvalila svima koji su doprineli ostvarenju ovog veličanstvenog projekta.

Ona je izrazila uverenje da će otvaranje izložbe "Supstrati" biti još jedna potvrda naše privrženosti zajedničkom cilju- sveukupnom napretku regiona.

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Кostadinovska Stojčevska rekla je da je sam naziv izložbe "Supstrati" reč koju tumači kao "savezništvo u stvaralaštvu" i da je ujedno prisutne okupio u "Gradu svetlosti" kako bi dijalogom između umetnika i divljenjem zajedničkoj kreativnosti dodali svetlosti ne da bi se povećao odsjaj senki na Balkanu nego da se iz senki sagleda sva lepota balkanske kulture.

"Balkan je plodno tle za naše kulturno stablo, svedok njegovog zdravlja i raskošne krošnje kojoj je takođe svetlost potrebna. 'Otvoreni Balkan' ne znači da su sva pitanja na Balkanu rešena, ali je otvaranje Balkana stvar dalekekovidosti i širine. Proces je pokrenut, a 'Supstrati' su dokaz snage stabla koje se uzgaja", rekla je Кostadinovska Stojčevska.

Ministarka kulture Albanije Elva Margariti rekla je da smatra simboličnim činjenicu da je danas, u velikoj zemlji "slobode, jednakosti i bratstva" umetnost ujedinjena pokazujući još jednom snagu koju ima kao jezik komunikacije, saradnje i rušenja svih barijera.

"To je i poruka koju nam kustoskinja Кlaudija Pecold šalje izložbom 'Supstrati' predstavljanjem troje umetnika međunarodnog renomea koji su svojim karijerama prešli lokalne granice Albanije, Srbije i Severne Makedonije i kroz svoja istraživanja, krenuli manje prohodnim putevima poput arhitektonske memorije i traga koji ona ostavlja u vremenu, prostoru i u ljudima", poručila je Margariti.

Izložbom "Supstrati" Кulturni centar Srbije u Parizu najavljuje sezonu Otvorenog Balkana koja će se održati tokom 2024. godine. Izložba obuhvata nove projekte Nine Zeljković (Republika Srbija), Кristine Pulejkove (Severna Makedonija)  i Drijanta Zenelija (Albanija) koji potiču i nastavljaju da funkcionišu na lokalitetima u sve tri zemlje.

Fokusirajući se na savremenu umetnost kao platformu za osvešćivanje i transformaciju prirodne i kulturne baštine, projekat "Supstrati"“ ističe suštinske veze koje postoje između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, tri zemlje koje trenutno učestvuju u projektu Otvoreni Balkan i poziva na ponovno povezivanje sa zajedničkim geofizičkim osnovama, zajedničkim ritualima i imaginarijumima koji ih povezuju.

Tri istaknuta savremena umetnika iz regiona predstavljaju svoje radove nastale na temeljima njihovih umetničkih istraživanja u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji. Publika će moći da poseti izložbu do 12. avgusta 2023. godine.

Saopštenje/foto Ministarstva kulture Srbije