Britanija poziva Srbiju da uvede sankcije protiv Rusije jer je poslednja država Zapadnog Balkana koja to nije učinila te da istraži moguće nepravilnosti na izborima održanima u decembru kako bi se sačuvao integritet izbornog procesa, izjavio je specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič.

Beograd u tome treba da sarađuje sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju koja je u svom preliminarnom izveštaju dala konkretne primedbe na izborni proces, rekao je u razgovoru za agenciju Hina Pič, koji je peti put posetio Hrvatsku otkako je krajem 2021. imenovan za izaslanika za Zapadni Balkan.

Pič je iskazao apsolutnu podršku normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i osudio je organizovanje oružanog sukoba kod mesta Banjska na severu Kosova u kojem su srpski državljani napali kosovsku policiju.

Britanac je to nazvao "ozbiljnim incidentom" i istakao da kosovske vlasti potpuno sarađuju u istrazi, "što je naglasio i razgovorima u Beogradu".

Dodao je da je količina pronađenog oružja mogla biti destabilizirajuća za Kosovo, zbog čega je pohvalio profesionalno i koordinirano delovanje kosovske policije.

Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine biće na dobrobit svih građana obe države, ali i šireg regiona, pa i Hrvatske, a budućnost Kosova je ona "multietničke republike", rekao je Pić.

Lord Stjuart Pič, bivši komandant britanskog ratnog vazduhoplovstva i bivši predsednik Vojnog komiteta NATO u Zagrebu se 24. januara, između ostalih, sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i liderom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem.

Pič je rekao da London "osuđuje pretnje" otcepljenjem Republike Srpske i nastavlja da podržava Dejtonski sporazum.

Pič je u razgovoru za Hinu prije dve godine izrazio veliku zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini. Danas, nakon dolaska nove vlade i određenih pomaka u procesima unutar te zemlje, britanski izaslanik je "i dalje zabrinut", posebno za bezbednosnu situaciju koju ugrožavaju pretnje otcepljenja Republike Srpske.

London te pretnje osuđuje i poručuje da je Republika Srpska legitiman entitet unutar BiH, ali ne može biti i "nezavisna država" kakvu od nje želi da naparavi njen predsednik Milorad Dodik, kazao je Pič.

"Svetla budućnost za BiH je u svačijem interesu, za sve ljude u toj državi, nevezano za etničku grupu”, rekao je Pič.

Što se tiče Crne Gore i njene nove vlade koja ima podršku proruskih i prosrpskih stranaka, Pič je rekao da je ona pokazala pozitivne korake u reformi vladavine prava i imenovanja sudija, što su prepoznale i Britanija i EU.

Crnogorsku vladu treba ohrabrivati da zadrži ili ubrza tu putanju, rekao je Pič, naglašavajući važnost Crne Gore kao članice NATO.

Pič je tokom ovog boravka u Hrvatskoj posetio Osijek, gde je bio u Centru za mir i nenasilje, i Vukovar gde je posetio Vodotoranj i Ovčaru sastao se sa predstavnicima nevladinih udruženja kako bi se iz prve ruke upoznao s tamošnjim inicijativama za posleratno pomirenje.

"Apsolutno sam predan pomirenju bilo gde u svetu, gde god možemo dovesti do promena", rekao je bivši čelnik britanskog Imperijalnog ratnog muzeja.

Pič je naglasio da je danas zbog promenjenih geopolitičkih okolnosti i novih sukoba "važnije nego pre” ne dodavati nove rizike području Zapadnog Balkana te ne dopuštati onima koji žele da destabilizuju područje, poput Rusije, da u tome uspeju.

U današnjem "svetu moramo biti budniji nego ikad", rekao je Britanac koji opasnost za stabilnost vidi u lažnim vestima i teorijama zavere radi kojih stanovnici počinju stvarati stavove "iza kojih ne stoje činjenice".

Rusku agresiju na Ukrajinu Pič je proglasio napadom na evropske vrednosti, zbog čega je ključno da Europa ujedinjeno stane u njihovu obranu.

Izvor: Dnevni evropski servis/Hina

Foto: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske