Vlasti Crne Gore sprovele su samo tri od 22 preporuke Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) Saveta Evrope koje se odnose na sprečavanje korupcije na najvišim državnim funkcijama i u agencijama za sprovođenje zakona.

Od 19 preporuka koje nisu sprovedene, 11 je delimično a osam nije uopšte sprovedeno, pokazao je izveštaj GRECO o evaluaciji pete runde.

Navodi se da se primenjene preporuke odnose na jačanje provere integriteta u procesu imenovanja na najviše funkcije, kao i na operativnu nezavisnost policije.

U izveštaju se pozdravlja uvođenje provere integriteta kandidata za šefa kabineta i savetnike premijera i  potpredsednika vlade ali i ukazuje da tek treba da profunkcionišu provere kandidata za ministre i državne sekretare pre njihovog imenovanja.

Navodi se da koordinisana strategija za sprečavanje korupcije u najvišem rukovodstvu na osnovu odgovarajućih procena rizika nije usvojena. Takođe tek treba da se usvoji etički kodeks koji se primenjuje na lica na najvišim izvršnim funkcijama.

GRECO u izveštaju ističe i da su potrebni odlučni koraci da se obezbede nezavisne procedure zapošljavanja na osnovu zasluga za nove službenike agencije za sprečavanje korupcije, da zakon o lobiranju obećava, kao i da treba da se preispitaju pravila o imunitetu koji se daje članovima vlade a kako bi se ekplicitno isključila sva krivična dela u vezi sa korupcijom.

Rezultati sprovođenja preporuka GRECO su još slabiji kod agencija za sprovođenje zakona. Tako npr. nije uočen napredak u pogledu uvođenja provere integriteta policijskih službenika u kontekstu njihovog imenovanja i unapređenja, kao i tokom cele službe.

Ukazuje se i na potrebu jačanja sistema interne kontrole ministarstva unutrašnjih poslova boljom koordinacijom različitih tela, kao i na činjenicu da je mali broj policijskih službenika uključen u neke obuke, pout onih o podizanju svesti o zakonima i postupcima u zaštiti uzbunjivača.

"Potreban je dalji napredak u sledećih 18 meseci kako bi se dostigao adekvatan nivo usklađenosti sa preporukama", zaključio je GRECO u izveštaju za Crnu Goru.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta