Bugarska će povećati cenu viza za ruske turiste sa 35 na 80 evra, posle dogovora ministara spoljnih poslova Evropske unije da se suspenduje sporazum o viznim olakšicama s Rusijom.

Ministar turizma Ilin Dimitrov izjavio je za Bugarsku nacionalnu televiziju da je cena vize 80 evra ali da je za Ruse bila snižena na 35 evra. Taj popust će sada biti ukinut.

"Nema načina da se Rusima zabrani ulaz, ali će njihove vize poskupeti. Ovo je odluka EU sa kojom se ne slažemo u poptunosti, ali kao članica Unije moraćemo da je se pridržavamo", rekao je Dimitrov.

Od početka godine Bugarsku je posetilo više od 60.000 Rusa, iako su direktni letovi suspendovani posle ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Dimitrov kaže da Rusi imaju oko 100.000 nekretnina duž bugarske obale na Crnom moru.

"Dolaze preko Turske, plaćaju znatne troškove da stignu do Bugarske, ali i dalje dolaze", rekao je Dimitrov.

On je dodao i da je u bugarskim hotelima trenutno smešteno oko 20.000 ukrajinskih izbeglica i da će vlada pokušati da produži program za smeštaj Ukrajinaca do kraja oktobra.

Glavni zadatak će biti isplata hotelima. Oni su prvo bili plaćeni iz državnog budžeta, a zatim su svi troškovi bili podmireni iz fondova EU.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije saglasili su se 31. avgusta da u potpunosti suspenduju sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom, što će otežati ruskim građanima ulazak u EU. Nisu, međutim, uspeli da se dogovore o potpunoj zabrani izdavanja viza za ruske državljane zbog protivljenja pojedinih članica, poput Nemačke i Francuske.

Članice EU koje su neposredni susedi Rusije, Estonija, Finska, Letonija, Litvanija i Poljska, pozivale su Brisel da ruskim turistima zabrani ulazak u šengensku zonu.

Neke ot tih zemalja su i jednostrano suspendovale izdavanje viza većini Rusa, a tvrde i da bi cela EU to trebalo da učini zog nacionalne bezbednosti i integriteta sankcija uvedenih Rusiji.

Finska je u međuvremenu smanjila broj viza koje se izdaju ruskim građanima na 10% od redovnog.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel predložio je da se takva mera uvede na nivou cele EU.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com