Dok u Pragu kažu da Češka još nije spremna da uđe u zonu evra, Bugarska počinje pripreme za izradu kovanica evra, iako simbolično.

U novom dokumentu ministarstva finansija i češke centralne banke navodi se da Češka još nije spremna da ispuni kriterijume za ulazak u zonu evra i da bi vlada za sada trebalo da se uzdrži od određivanja datuma za prelazak na evro, preneo je  EURACTIV.cz.

Češka, jedna od osam članica EU koja ne koristi zajedničku evropsku vlautu, obavezala se 2004, kada je ušla u EU, da će preći na evro. Međutim, odluka o datumu ulaska u zonu evra je na članici EU.

"Malo je verovatno da će Češka ispuniti Mastrihtske kriterijume 2022. ili 2023. godine", navodi se u dokumentu ministarstva finansija i centralne banke.

Premijer Peter Fijala u novembru je potvrdio novinarima da Češka neće preći na evro za vreme mandata aktuelne vlade dodajući da "nije pristao na uvođenje evra jer se to trenutno ne smatra realnim".

Bugarski optimizam

Istovremeno je bugarski predsednik Rumen Radev najavio da Bugarska počinje pripreme za kovanje novčića evra. Pošto ta zemlja još nije u zoni evra, na predsednikovu najavu se gleda kao na znak spremnosti za prelazak na evro.

U memorandumu potpisanom 5. decembra, Bugarska, zemlje zone evra i Evropska komisija složile su se da Sofija počne pripreme za kovanje novčića bez garancije da će Bugarska ući u zonu evra.

"Potpisivanje memoranduma je priznanje napora nekoliko vlada, uključujući napore tehničke vlade da se izbori sa velikom inflacijom. Napori za makroekonomsku stabilnost takođe su prepoznati", rekao je Radev.

Tehnički, memorandum omogućava kovanje izvesne količine probnih kovanica sa bugarskim simbolima, saopštilo je ministarstvo finansija, preneo je EURACTIV.bg.

Guverner bugarske centralne banke Dimitar Radev rekao je da najava kovanja novčića evra uvećava šanse Bugarske da bude primljena u zonu evra za 30-40%.

Bugarska planira da uđe u zonu evra 1. januara 2024. Na proleće će od Evropske centralne banke i Evropske komisije tražiti da pripreme izveštaj o konvergenciji sa ocenom da li Bugarska ispunjava uslove.

Krajem oktobra parlament je usvojio odluku da vlada i centralna banka ubrzaju angažovanje na uvođenju evra od 2024.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com