Hrvatska će od 1. januara 2023. godine postati članica zone Šengena, u kojoj je 26 evropskih zemalja na svojim međusobnim granicama ukinulo pasoške i sistematske granične kontrole.

"Šengenski prostor širi se prvi put nakon više od deset godina, zahvaljujući češkom predsedavanju Evropske unije. Ministri su potvrdili članstvo Hrvatske od 1. januara 2023. godine", objavilo je na Tviteru češko predsedavanje.

"Hrvatska je dobila jednoglasnu podršku Saveta za unutrašnje poslove i pravosuđe - 1. januara 2023. postajemo članica Šengena", napisao je na Tviteru hrvatski premijer Andrej Plenković, dodajući da je Vlada Hrvatske ostvarila u ovoj godini "strateške ciljeve".

Ministar unutrašnjih poslova Češke Vit Rakušan saopštio je da je "veoma zadovoljan što je tokom češkog predsedavanja Hrvatska uspela da napravi dva važna koraka u svojoj evropskoj integraciji tako što će ući u Šengenski prostor i zonu evra".

Odluku o prijemu Hrvatske doneli su 8. decembra ministri unutrašnjih poslova EU i Šengenskog prostora. Na dnevnom redu su se našla dva odvojena predloga. Jedan o prijemu Hrvatske i drugi o prijemu Bugarske i Rumunije. Za odluku je bila potrebna saglasnost svih zemalja.

Primedbi na prijem Hrvatske nije bilo ni na prethodna dva sastanka stalnih predstavnika pri Savetu EU, 1. i 7.decembra, ali do sastanka ministara nije postignuta saglasnost oko prijema Rumunije i Bugarske, čemu se najviše protiv Austrija zbog ulaska ilegalnih migranata preko te dve zemlje u EU. Članstvu Bugarske protivila se Holandija.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner je po dolasku na sastanak Saveta EU rekao da će njegova zemlja glasati protiv prijema te dve zemlje. "Mislim da je pogrešno da sistem koji i tako u mnogo čemu ne funkcioniše, sada bude još i proširen", rekao je Karner.

Rakušan je u saopštenju naveo da je siguran da će uspeh Hrvatske "utrti put i za druge članice" i da će sa "svojim kolegama nastaviti naporno da radi na tome da se i Bugarskoj i Rumuniji u bliskoj budućnosti poželi dobrodošlica u šengensku porodicu".

Prošlog meseca je Evropska komisija ocenila da su sve tri zemlje ispunile uslove za ulazak u Šengen, a pozitivnu preporuku doneo je i Evropski parlament.

Šengenski prostor je najveća zona u kojem je omogućeno putovanje bez pasoša u svetu. Uključuje 22 članice Evropske unije, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Izvor: Dnevni evrospki servis/agencije

Foto: EU