Evropski parlament založio se za bolju zaštitu igrača onlajn video igara od zavisnosti i drugih manipulativnih praksi, ističući istovremeno potencijal tog inovativnog sektora.

U izveštaju usvojenom sa 577 glasova za i 56 protiv traže se usaglašena pravila kako bi roditelji dobili dobar uvid i kontrolu nad igricama koje igraju njihova deca, kao i na to koliko vremena i novca troše igrajući.

Evroposlanici traže jasnije informacije o sadržaju igrica, transakcijama u igricima i ciljanoj starosnoj grupi, u skladu sa Panevropskim sistemom informacija o igricama (PEGI) koji već koristi 38 zemalja, saopštio je EP.

Evropski sektor video igara je brzorastuća industrija čije je tržište procenjeno na 23,3 milijarde evra u 2021.

Posebno evroposlanici žele da zaštite maloletne "gejmere", konkretno od toga da im igre nude da kupuju stvari i od bavljenja "farmovanjem zlata", tj. prodajom objekata sakupljenih u igri za pravi novac, jer su te aktivnosti često povezane sa finansijskim kriminalom i kršenjima ljudskih prava.

Pored toga, kako se navodi u saopštenju EP, oni koji razvijaju igrice treba da izbegavaju one koje vode u zavisnost i da uzmu u obzir starost dece koja ih igraju, njihova prava i osetljivost.

Takođe evroposlanici kažu da oni koji razvijaju igrice treba da daju prioritet zaštiti podataka, rodnoj ravnoteži i bezbednosti igrača i da ne diskriminišu osobe sa invaliditetom.

Istovremeno ističu da otkazivanje pretplate mora da bude lako kao i pretplata, da politika kupovine igrica treba da bude u skladu sa pravilima EU i da nacionalne vlasti moraju da okončaju ilegalne prakse koje omogućavaju "gejmerima" da razmenjuju, prodaju ili se klade u igrici.

Navodi se i da je EP svestan vrednosti i potencijala sektora video igara i želi da podrži njegov dalji razvoj. Zato su evroposlanici predložili uspostavljanje godišnje Evropske nagrade u onlajn video igrama i traže od Evropske komisije da predloži Evropsku strategiju za video igre koja bi pomogla tom kreativnom i kulturnom sektoru da iskaže svoj puni potencijal.

Izvestilac Adriana Maldonado Lopes (S&D) rekla je da su u izveštaju naglašene pozitivne strane pionirske industrije igrica ali i socijalni rizici, poput njihovog uticaja na mentalno zdravlje, što može posebno da pogodi mlade igrače.

"Moramo da uskladimo pravila EU, obezbedimo snažniju zaštitu potrošača i obratimo posebnu pažnju na maloletnike", istakla je Maldonado Lopes.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropski parlament