Ovogodišnji indeks percepcije korupcije (CPI) organizacije Transparensi internešenel (TI) pokazuje da većina zemalja nije uspela da zaustavi korupciju, odnosno da u toj borbi stagniraju ili čak nazaduju.

Globalni prosek indeksa percepcije korupcije nepromenjen je već deceniju - stoji na 43 od 100 , pri čemu više od dve trećine zemalja ima rezultat ispod 50 a 26 zemalja je ubeležilo svoj najslabiji rezultat, saopštio je 31. januara TI.

Uprkos zajedničkim naporima i postignućima nekih, 155 zemalja nije ostvarilo značajniji napredak u borbi protiv korupcije ili beleži pad od 2012.

Najbolji rezultat u svetu beleži Danska, koja je na prvom mestu liste zemalja prema indeksu percepcije korupcije, a na poslednjem mestu je Somalija.

Rangirano je 180 zemalja i teritorija prema tome kako percipiraju korupciju u javnom sektoru pri čemu 0 poena ukazuje na visoku korupciju a 100 na zemlju veoma čistu od korupcije.

TI ukazuje na probleme sa mirom u svetu u poslednjih 15 godina i navodi da je korupcija i ključni uzrok i posledica takve situacije.

Korupcija umanjuje sposobnost vlada da zaštite ljude i potkopava poverenje javnosti dok sukobi, s druge strane, stvaraju mogućnosti za korupciju i onemogućavaju vlade da je zaustave, ocenjuje TI.

Dodaje se da čak i zemlje sa dobrim indeksom imaju svoju ulogu u tome jer su decenijama "pozdravljale prljav novac iz inostranstva dozvoljavajući kleptokratama da uvećavaju svoje bogatstvo, moć i geopolitičke ambicije".

"Lideri mogu ujedno da se bore protiv korupcije i promovišu mir... U demokratskim društvima ljudu mogu da dignu glas i pomognu u iskorenjivanju korupcije i zahtevaju bezbedniji svet", istakao je glavni izvršni direktor TI Danijel Erikson.

Gledano po regionima, Zapadna Evropa i EU kao region koji je predvodio po indeksu percepcije korupcije, stagnira već deceniju ili beleži pad indeksa u poslednjih pet godina.

Efikasnost vlada u borbi protiv korupcije u tom regionu i dalje podrivaju neprikladan uticaj na donošenje odluka, slaba primena mera zaštite integriteta i pretnje vladavini prava.

Od 31 zemlje tog regiona, napori u borbi protiv korupcije stagniraju u više od polovine već više od deceniju.

Najbolje plasirane iz tog regiona na globalnoj listi su Danska, Finska i Norveška a najslabije Rumunija, Bugarska i Mađarska.

S druge strane, ni zemlje sa lošim rezultatima nisu bile u stanju da zabeleže značajniji napredak.

TI navodi da su se u mnogim delovima Amerika, Istočne Evrope i Centralne Azije, kao i Podsaharske Afrike, nastavila ograničenja i napadi na građanski prostor i osnovne slobode dok višestruke krize ugrožavaju bezbednost i stabilnost, demokratiju i ljudska prava.

Takođe u zemljama azijsko-pacifičkog regiona sve veći autoritarizam razvodnjava funckiju nadzora civilnog društva a brojni lideri daju prioritet ekonomskom oporavku nad borbom protiv korupcije.

Na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, gde su nejednaka politička i ekonomska moć duboko prepleteni sa sukobima, korupcija potkopava demokratske procese izazivajući građanske nemire i podstičući nasilje.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: TI