Vlada Rumunije želi da ta zemlja pređe na evro 2026. ili tri godine ranije nego što je predviđeno aktuelnim planovima, rekao je ministar finansija Adrijan Kačiu.

Prema njegovim rečima, da bi se taj ambiciozni cilj ostvario, Rumunija mora da potpuno sprovede Nacionalni plan za oporavak i otpornost (NRRP).

"Plan ulaska u zonu evra je 2029... Ono što želim je 2026. U tom cilju moramo da se potrudimo, da guramo reforme u okviru NRRP i da on bude 100% ispunjen", rekao je rumunski ministar, preneo je EURACTIV.com.

Kačiu je rekao da veruje da bi Rumunija, ako bude primenjivala Plan i brže apsorbovala evropske sredstva, do 2026. "imala elemente prave konvergencije ali i nominalne kako bi mogla da počne da ulazi u predvorje zone evra".

Članice EU koje žele da zamene nacionalnu valutu zajedničkom evropskom moraju da dostignu visok stepen održive ekonomske konvergencije. Krajem 2022. Evropska komisija saopštila je da Rumunija ne ispunjava uslove potrebne za prelazak na evro.

Od 2007. rumunske vlade obećavaju da će zemlja ući u zonu evra. Politička volja za to postoji, međutim, Narodna banka Rumunije 2021. je ocenila da zemlja može da pređe na evro najranije 2029, preneo je EURACTIV.com.

Savetnik guvernera centralne banke Adirjan Vasilesku rekao je nedavno da bi ekonomski napori za prelazak na evro u ovom trenutku bili preveliki i gotovo neostvarivi.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com