Lider finske stranke desnog centra Nacionalna koalicija Peteri Orpo proglasio je pobedu na parlamentarnim izborima u Finskoj, gde se očekuje da će naslediti aktuelnu premijerku Sanu Marin. Orpo će sada morati da traži koalicionog partnera, verovatno među ekstremnim desničarima ili socijaldemokratama.

"To je velika pobeda. Počećemo pregovore o formiranju vlade", rekao je Orpo (53) u večernjim satima 2. aprila, preneo je AFP.

Prema izlaznim anketama koje su preneli finski mediji, njegova stranka je osvojila 48 poslaničkih mesta u parlamentu sa 200 poslanika.

Slede ekstremno desničarska Partija Finaca sa 46 mesta i Socijaldemokratska partija premijerke Sane Marin sa 43 mesta.

Ostala tri od "glavnih" igrača na finskoj političkoj sceni - Partija centra, Leva alijansa i Zeleni, na izborima su prošla jako loše.

U Finskoj stranka koja osvoji najviše glasova dobija mesto premijera, pod uslovom da može da formira koaliciju.

Tri partije sa najboljim rezultatima nedeljama su bile gotovo izjednačene u istraživanjima javnog mnjenja.

"Finci žele promene i sada ću početi pregovore, otvorene pregovore sa svim strankama", rekao je Orpo, preneo je BBC.

Mati Kovisto iz finskog javnog servisa YLE kaže da Orpo, za razliku od Sane Marin, nema kvalitete rok zvezde.

"On je karijerni političar. U igri je od devedesetih i prilično je stabilan i miran. Neki ga kritikuju da je previše suvoparan i miran ali to takođe dobro funkcioniše u Finskoj", rekao je Kovisto.

Ukoliko Orpo bude vodio vladu, Evropa može da očekuje proevropskog konzervativca iz liberalnog centra njegove stranke sa naglaskom na ekonomskoj poltici, piše BBC.

"Manje uzbudljiv od Sane Marin i veoma umeren", kaže za Orpa profesorka Univerziteta u Turku Vesa Vares. "Neka vrsta zeta iz snova", dodala je Vares.

Kada je reč o Sani Marin, ona i dalje uživa dobar rejting uglavnom zahvaljujući tome što je "izgurala" ulazak Finske u NATO i što je dobro vodila zemlju za vreme pandemije.

Marin, koja sada ima 37 godina, postala je 2019. kada je stupila na politčku scenu najmlađi svetski lider. Ona je vodila koaliciju pet partija.

Kako piše BBC, uprkos njenom uspešnom reagovanju na napad Rusije na Ukrajinu, u izbornoj trci tema su uglavnom bile finska ekonomija i javni dug, s obzirom da sve vodeće stranke podržavaju članstvo u NATO.

Analitičari se slažu da su pred Orpom sada dve mogućnosti - da uđe u pravljenje koalicije sa ekstremno desničarskom Partijom Finaca ili da se dogovori sa socijaldemokratama Sane Marin.

"Finci (Partija Finaca) su veoma težak partner jer su neiskusni i imaju poslanike koji su gotovo uvek nezadovoljni" (bez obzira o kom je pitanju reč), rekla je Vares.

Jeni Karimaki sa Univerziteta u Helsinkiju kaže da je finska politička kultura poznata po fleksibilnosti.

"Poznati su (Finci) po svojoj sposobnosti da pregovaraju i prave kompromise", rekla je Karimaki.

Finci inače, za razliku od ostalih nordijskih zemalja, nemaju tradiciju manjinskih vlada.

Izvor: Beta/Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP