U EU je u 2021. u stanju teške materijalne i socijalne uskraćenosti bilo 6,1% mladih između 15 i 29 godina dok je u ukupnoj populaciji taj udeo bio nešto veći, 6,3%, pokazuju novi podaci Eurostata.

Najveći procenat mladih u teškoj oskudici među članicama EU bio je u Rumuniji (23%) a slede Bugarska (19%) i Grčka (14%).

Istovremeno je u 11 članica (Luksemburg, Poljska, Švedska, Kipar, Češka, Holandija, Hrvatska, Slovenija, Finska, Austrija i Estonija), od 26 za koje postoje podaci, mladih u teškoj materijalnoj i socijalnoj oskudici bilo ispod 3%.

U 2021. stopa rizika od siromaštva u EU bila je veća među mladima nego u ukupnoj populaciji - 20% ili za nešto više od tri procentna poena iznad stope u ukupnoj populaciji.

To je bio slučaj u 19 članica. Najveći jaz zabeležen je u Danskoj gde je u riziku od siromaštva bilo 12% ukupne populacije a 26% mladih ljudi. Sledi Švedska sa 16% prema 25%.

U osam zemalja EU mladi su bili u manjem riziku od siromaštva nego populacija u celini. Među njima su Letonija, Estonija, Malta i Hrvatska.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com