EU se priprema da investira 180 miliona evra u digitalne tehnologije nakon poslednjeg u nizu poziva programa Horajzon Evropa koji podstiče zajednička istraživanja i razvoj širom Unije. Među ključnim tehnologijama za evropsku tranziciju na digitalnu, održivu i inkluzivnu budućnost su veštačka inteligencija, robotika i novi materijali.

Nakon procesa evaluacije, u martu je izabrano 28 projekata, saopštila je Evropska komisija. Dodaje se da je cilj da se najsavremenije tehnologije uvedu "tamo gde mogu da naprave stvarnu razliku".   

"Uravnoteženi miks učesnika u projektima, od akademskih i istraživačkih organizacija do 'igrača' iz industrije, uključujući snažno prisustvo predstavnika malih i srednjih preduzeća, ubrzaće dalji razvoj, preuzimanje i korišćenje očekivanih rezultata projekata", navela je Evropska komisija.

Komisija sada treba da završi administrativne procedure pre potpisivanja ugovora. Planirano je da realizacija izabranih projekata počne u julu.

Šest izabranih projekata, sa ukupnim budžetom od 20 miliona evra, podstaći će uvođenje najnaprednije evropske veštačke inteligencije i robotike u industriju. Ti projekti dolaze iz više od 15 zemalja a polovina izabranih učesnika je iz industrije (ponovo polovina iz malih i srednjih preduzeća) kojima se pridružuju akademske i istraživačke organizacije.

Cilj odabranih projekata je da industriji obezbede autonomnije, lake za rukovanje i pouzdanije tehnologije veštačke inteligencije i robotike.

Sledećih šest projekata, sa budžetom većim od 50 miliona evra, pokriće osnovna istraživanja na planu veštačke inteligencije. Timovi učesnika dolaze iz više od 20 evropskih zemalja, uglavnom iz akademskih i istraživačkih organizacija a četvrtina iz industrije.

U sektoru robotike izabrano je osam projekata, sa budžetom većim od 60 miliona evra, sa učesnicima iz više od deset zemalja. Oni dolaze iz akademskih i istraživačkih organizacija a nešto više od trećine iz industrije, od kojih polovina iz malih i srednjih preduzeća.

Ti projekti usmereni su na razvoj tehnologija koje znatno proširuju fizičke sposobnosti robota i unapređuju njihove energetske performanse. Učesnici će se baviti i inovativnim konceptima u robotici - tzv. mekim robotima koji su fizički fleksibilni i mogu da se prilagode okruženju.

U oblasti grafena i drugih dvodimenzionalnih (2D) materijala odabrano je osam projekata sa ukupnim budžetom većim od 40 miliona evra.

Cilj tih projekata je ubrzavanje razvoja tehnologije i podrška pravljenju jakih evropskih lanaca isporuka u oblastima skladištenja energije, biomedicine, 2D kompozita, premaza i pena i elektroničkih i fotonskih uređaja, senzora i sistema zasnovanih na 2D materijalima.

Učesnici u projektu su iz više od 15 zemalja, po trećina iz industrije, istraživačkih organizacija i obrazovanja.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com