Grčki premijer Kirijakos Micotakis planira da 22. aprila od predsednice Katerine Sakelaropulu zatraži da zvanično raspusti parlament i proglasi opšte izbore za 21. maj, izjavio je portparol grčke vlade.

Sam Micotakis je, prema pisanju grčkih medija, rekao da će već 22. aprila poceti četvoronedeljni predizborni period.

"Imaćemo četiri nedelje da predstavimo bilans svega što smo uradili i naše planove za budućnost Grčke", rekao je Micotakis.

Micotakis je rekao da je njegova vlada upela da obezbedi finansijska sredstva "bez presedana" i da je cilj da se u naredne četiri godine postigne da Grčka ima veću stopu rasta od drugih članica Evropske unije.

Cilje je, prema njegovim rečima, i da se povećaju plate u javnom i privatnom sektoru za 25%, obezbedi besplatna zdravstvena zaštita za sve i da se garantuje efikasna vlast, zasnovana na zaslugama.

Micotakis je krajem marta najavio da će izbori u Grčkoj biti održani u maju, rekavši da su Grčkoj i njenim građanima potrebne jasne perspektive i da će njegova vlada sa novim mandatom moći da nastavi da sprovodi reforme.

Ipak, s obzirom na nedavno uvedeni proporcionalni izborni sistem u Grčkoj, malo je verovatno da će neka stranka uspeti već u prvom krugu izbora da obezbedi većinu u parlamentu, koji ima 300 poslanika.

Micotakis je rekao da će drugi krug izbora, ako bude potreban, biti održan u kasno proleće, najkasnije početkom jula.

Micotakisova konzervativna Nova demokratija je na vanrednim  izborima 2019. pobedila vladajuću koaliciju levičarskih stranaka Sirizu i njenog lidera, premijera Aleksisa Ciprasa.

Prema anketama Nova demokratija je dugo imala znatno veću podršku građana od Sirize i razlika je iznosila i do14 %, ali se u poslednje vreme, delom i zbog teške železničke nesreće krajem februara, istopila na svega 2,9%. Prema pisanju grčkih medija, sada se kreće oko skromnih 4%.

Na trećem mestu u anketama je stranka levog centra PASOK-Pokret za promenu (PASOK-KINAL).

Mediji pišu da će Micotakis preizborni program i izbornu listu Nove demokratije predstaviti 28. aprila na velikom skupu u Atini.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay