Savet EU 24. aprila je uspostavio Partnersku misiju u Moldaviji sa ciljem jačanja otpornosti bezbednosnog sektora te zemlje u oblasti upravljanja krizama i hibridnih pretnji, uključujući sajber bezbednost.

Cilj civilne misije EU u Moldaviji biće i suprotstavljanje manipulacijama informacijama i mešanju iz inostranstva, saopštio je Savet EU.

Misija EU u Moldaviji (EUPM Moldavija) pokreće se u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel rekao je da je Moldavija jedna od zemalja koje su najviše pogođene ruskim napadom na Ukrajinu.

"Svedoci smo pojačanih i kontinuiranih pokušaja Rusije da destabilizuje Moldaviju hibridnim akcijama. Pojačavamo podršku EU Moldaviji da zaštitimo njenu bezbddnost, teritorijalni integritet i suverenitet", rekao je Borel.

Misija će, navodi Savet, davati savete na strateškom nivou o razvoju strategija i politika i identifikovati potrebe za izgradnjom kapaciteta za rano upozoravanje, otkrivanje i odgovor na hibridne pretnje.

Moldavski premijer je krajem januara u pismu Visokom predstavniku pozvao EU da u toj zemlji angažuje civilnu misiju u sklopu Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Početni mandat misije je dve godije a operativni štab će joj biti u Moldaviji. Komandant civilne operacije biće direktor Spoljnopolitičke službe EU za civilno planiranje i vođenje kapaciteta Stefano Tomat a šef operacija na terenu biće uskoro imenovan.

Moldavija je u junu 2022. zajedno sa Ukrajinom dobila status kandidata za EU. U decembru je Evropski savet potvrdio da će EU nastaviti da pruža "svu relevantnu podršku" Moldaviji koja se bori sa uticajima ruskog rata protiv Ukrajine.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU