Očekuje se da EU odloži uvođenje provera u vidu uzimanja otisaka prstiju i prepoznavanja lica u Doveru zbog bojazni da bi to moglo da pokvari putovanja na Olimpijske igre u Parizu 2024, piše 8. maja britanski dnevnik Gardijan.

Odlaganje će biti tema u Briselu u junu a značilo bi veliko olakšanje za autobuske operatore i šefove transporta čiji su putnici za Uskrs kasnili i po 14 časova pokušavajući da stignu u Kale. Oni se plaše "pandemonijuma" ako se proveri pasoša u Doveru, Eurotunelu u Folskstonu i na terminalu Eurostara u Londonu doda uzimanje otisaka prstiju.

Direktor Luke Dover Dag Banister (Doug Bannister) rekao je da bi ponavljanje ili eskalacija gužvi za Uskrs bila "neprihvatljiva".

Pre Bregzita kontrole pasoša bile su površne ali je posle izlaska Britanije iz EU na snazi zahtev da granična policija "stavi pečat" u pasoš i proveri da putnik nije prekoračio rok za boravak.

Prema novom sistemu ulaska i izlaska (EES), koji je EU planirala da uvede u novembru, putnici bi kada prvi put stignu na kontinent morali da pristanu na uzimanje otisaka prstiju i slikanje lica. Nakon toga, ti podaci, uključujući o odbijanju ulaska, omogućili bi bržu obradu, rekao je šef za javne poslove u Eurotunelu Džon Kif (John Keefe).

Problem za Eurotunel i Dover je što nemaju prostora za proširenje kako bi napravili zone za prvu registraciju za EES.

"Podržavamo proces pametnih granica gde više podataka razmenjujemo unapred a proces na samom prelazu se obavlja elektronski... Problem je u procesu upisa", rekao je Kif, prenosi Gardijan.

Ukazano je na još neka pitanja, uključujući oko tehnologije koju predlaže EU, problema kada su u kolima i oni koji imaju pasoš EU, gužvi zbog kojih će kasniti kamioni sa robom.

Portparol britanske vlade rekao je da je nedavno održan sastanak sa autobuskim operatorima na kome se razgovaralo o novim proverama ulaska i izlaska iz EU. Takođe je rekao da "blisko sarađuju sa zvaničnicima luke i francuskom vladom kako bi se osiguralo da putnici ne trpe nepotrebna kašnjenja".

Banister i Kif rekli su da su odnosi sa Francuzima veoma dobri posle sastanka Rišija Sunaka i Emanuela Makrona u martu, kada je britanski premijer pozdravio "saradnju bez presedana" sa Francuskom.

Dok EU kaže da je i dalje na putu da uvede EES u novembru, izvori kažu da se to "neće desiti".

Izvor koji je bio na sastanku sa francuskim vlastima rekao je da je pitanje samo da li će uvođenje biti odloženo do proleća 2024. ili do posle Olimpijskih igrada u julu i avgustu u Parizu.

"Sastanak EU je 9. juna i nadamo se da će odatle stići potvrda da se odlaže za 2024. godinu", rekao je izvor.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com