Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Suza identifikovao je posleratnu obnovu, proširenje, migracije i energetiku kao glavne izazove EU.

Rebelo de Suza je rekao da smatra da je ruska agresija na Ukrajinu "šokantna greška Ruske Federacije" na koju je Evropa odgovorila "čvrstinom, jedinstvom, solidarnošću, transatlantskom i saradnjom usmerenom na budućnost".

Obraćajući se evroposlanicima na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 10. maja, predsednik Portugala je rekao da hitno treba obezbediti da "pravedan i moralni mir" bude rezultat ovog rata sprečavajući dalje ratove.

O onome što dolazi posle rata, što će rezultirati "novom ravnotežom snaga", Rebelo de Suza je rekao da EU treba da ima "najveću, najjaču moguću ulogu".

Portugalski predsednik je evroposlanicima govorio u korist proširenja EU i takođe istakao potrebu ubrzanja evropskog ekonomskog oporavka uz uvažavanje socijalnih obaveza i prava, kao i uticaja inflacije.

Govoreći o globalnim vezama EU, Rebelo de Suza je pozvao na otvorenost i saradnju kako bi se zajedno uhvatili u koštac sa izazovima poput migracija i pomogli da se poveća uticaj Evrope u svetu.

"Vrednosti EU treba da imaju prednost nad nacionalnim interesima", istakao je portugalski predsednik u govoru evroposlanicima, objavio je Evropski parlament.

On je takođe pozvao EU da postane pionir u klimatskoj, energetskoj i digitalnoj politici. Ako to ne bude, dodao je, "ostaviće je (EU) za sobom".

Portugalski predsednik zatražio je od EU da sledi primer drugih kontinenata i deluje kada je potrebno i da oživi političke, ekonomske i socijalne sisteme EU.

U suprotnom, upozorio je Rebelo de Suza, postoji mogućnost otuđenja mladih ljudi i pojave populizma i antisemitskih pokreta. Ako se to desi, "mi smo krivi", zaključio je predsednik Portugala.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropski parlament