Evropski parlament uskoro će izaći sa predlogom da se Mađarskoj zbog pitanja vladavine prava ukine šestomesečno predsedavanje EU u drugoj polovini 2024. Iz Budimpešte poručuju da predsedavanje EU nije pravo već obaveza i da se oni već pripremaju za taj posao.

Iza teksta rezolucije o suspenziji mađarskog predsedavanja, o kojem će se glasati 1. juna, stali su evroposlanici Evropske narodne partije, grupe Obnovimo Evrope, Zelenih, radikalne levice - GUE/NGL, kao i poslanici iz redova socijalista i demokrata, prenose mediji.

"To bi bio prvi put da članica protiv koje je pokrenuta procedura iz člana 7 Ugovora EU preuzima rotirajuće predsedavanje", rekla je francuska evroposlanica iz grupe Zeleni Gvendolin Delbos-Korfild.

Kako će vlada Viktora Orbana "moći verodostojno da ispuni svoj zadatak s obzirom na nepoštovanje zakona i vrednosti EU", navodi se u tekstu u kojem se od članica traži da "što pre pronađu rešenje", prenosi AFP.

Neimenovani zvaničnik Orbanovog kabineta je rekao da "ne postoji zakonska mogućnost da se zemlji povuče obaveza predsedavanja EU".

Istovemeno nemački evroposlanik Danijel Frojnd iz grupe Zeleni smatra da Orban ne zaslužuje da Mađarska predsedava EU.

"Ne treba da pregovaramo o zakonima EU sa autokratom koji ne poštuje našu demokratiju i želi da ukine Evropski parlament. Vrlo iskreno, dodeljivanje te uloge najboljem prijatelju Vladimira Putina, usred rata u Ukrajini, mislim da predstavlja rizik za bezbednost Unije", rekao je Frojnd, preneo je AFP.

Orban je od početka ruske invazije na Ukrajinu odbio da vojno pomogne svom susedu, okrivljuje politiku sankcija Moskvi i održava veze sa Kremljom.

Mađarska se sprema

Mađarska ministarka pravde Judit Varga ocenila je tekst rezolucije kao "antimađarsku inicijativu".

"Da se ​​razumemo - predsedavanje EU nije pravo već obaveza. Tu obavezu ćemo ispuniti i niko nam to ne može oduzeti", napisala je ona u reakciji na Fejsbuku.

Ministarka je dodala da je Mađarska punopravna članica EU, kojoj je pristupila 2004.

Prema njenim rečima, dnevni red tokom predsedavanja biće borba protiv imigracije i jačanje istraga o funkcionisanju institucija EU.

Varga je ranije ove nedelje na sednici odbora za evropske poslove mađarskog parlamenta rekla da pripreme za mađarsko predsedavanje EU dobro napreduju, preneo je MTI-Hungary Today.

Govoreći o prioritetima mađarskog predsedavanja, ministarka je navela unapređenje konkurentnosti, suočavanje sa demografskim izazovima, podršku procesu proširenja EU, borbu protiv ilegalne migracije, jačanje odbrambene politike na nivou EU, kohezionu politiku i naredni sedmogodišnji budžet EU.

Kada je reč o podsticanju proširenja EU na Zapadni Balkan, Varga je istakla da je pristupanje Srbije EU ključno za ubrzavanje procesa pridruživanja zemalja regiona.

Poslanik liberalne opozicione partije Momentum Andraš Fekete-Gjor pitao je ministarku šta vlada radi da prevaziđe krizu poverenja sa EU kako bi zemlja konačno dobila evropske fondove. Ona je odgovorila da opozicioni evroposlanici rade "neverovatno miniranje" u Evropskom parlamentu protiv svoje nacije, iako treba da u njenom interesu. Ministarka je zatražila od opozicionih poslanika da s tim prestanu.

Varga je rekla i da će 800-900 profesionalaca raditi da mađarsko predsedavanje EU bude uspešno, preneo je MTI-Hungary Today.

Državi sekretar u ministrarstvu pravde Janoš Boka rekao je na tom sastanku da postoji kriza poverenja između institucija EU i mađarske vlade, uglavom zbog toga što mađarska vlada kaže šta misli ali su institucije EU licemerne.

Smanjenje uticaja

Kritičari su odbacili rezoluciju kao puki signal iz Parlamenta bez moći da nešto promeni.

Pristalice ideje međutim kažu da postoje mogućnosti za "otkazivanje" mađarskog predsedavanja. To bi moglo da bude na taj način da Španija i Belgija, koje predsedavaju EU pre Mađarske, "otupe oštricu" Budimpešte tako što će joj zabraniti da bude domaćin sastanaka koji imaju veze sa vladavinom prava.

"To bi ušlo u istoriju kao prvo predsedavanje EU sa smanjenom moći", rekao je stručnjak za pravo EU na poslovnoj školi HEC Pariz Alberto Alemano, preneo je Politiko.

Druga mogućnost je, piše briselski portal, puna suspenzija, pri čemu bi Belgija i Španija podelile mađarskih šest meseci, što znači da bi ta predsedavanja trajala po devet meseci.

"Ta pretnja bez presedana mađarskoj (i poljskoj) vladi mogla bi da izazove preko potrebnu političku i pravnu debati o uslovima pod kojima EU može da prihvati članice 'pobunjenike' unutar Unije", napisao je Alemano u mejlu za Politko.

Poljska inače treba da preuzme predsedavanje EU od Mađarske.

Izvor: DES/Beta

Foto: EC - Audiovisual Service