Španski socijalistički premijer Pedro Sančes 29. maja je iznenada objavio održavanje prevremenih parlamentarnih izbora u Španiji 23. jula, dan posle teškog poraza levice od konzervativaca na lokalnim i regionalnim izborima.

Sančes je u televizjskom obraćanju objavio da je preneo šefu države kralju Felipeu VI svoju odluku da "raspusti parlament i sazove opšte izbore", koji će biti održani 23. jula, preneo je AFP.

Socijalistička radnička partija (PSOE) premijera Sančesa pretrpela je velike gubitke na lokalnim i regionalnim izborima 28. maja na kojima je konzervativna Narodna partija (PP) preuzela kontrolu nad nizom ključnih gradskih vlada i regiona.

Izbori su održani u 12 od 17 regionalnih parlamenta i u gradskim opštinama širom zemlje.

Kako prenosi Al Džazira, PP je pobedila u sedam od 12 regiona. Dodaje se da španske regionalne vlade imaju ogromnu moć i "budžetsku diskreciju" oko obrazovanja, zdravstva, stanovanja, policije.

Na lokalnim izborima PP je osvojio 31,5% glasova a socijalisti 28%. To je pad za PSOE od 1,2 procentna poena u odnosu na 2019. ali i rast od gotovo devet poena za PP.

"To je neočekivano", rekao je politikolog sa madridskog Univerziteta Karlos III Ignasio Hurado. "Sančes pokušava da 'sabotira' rast PP što je pre moguće", dodao je Hurado, prenosi AP.
Sančes je rekao da je doneo odluku o prevremenim izborima kada je video rezultate izbora.

"Iako su jučerašnji izbori imali regionalni i lokalni obim, značaj glasanja prenosi poruku koja ide dalje od toga", rekao je premijer i generalni sekretar PSOE.

Sančes je prethodno govorio da će završiti svoj četvorogodišnji mandat, što je ukazivalo na izbore u decembru.

Španija inače 1. jula preuzima rotirajuće šestomesečno predsedavanje EU.

Izvor: Beta/DES

Foto: Beta/AP