Evropska komisija je najavila da će zabraniti upotrebu tehnologije kineskih korporacija Huavej i ZTE u svojim internim telekomunikacionim mrežama i pozvala i članice Evropske unije da slede njen primer.

Kompanija Huavej 16. juna je odlučno odbacila navode Komisije da je njena tehnologija bezbednosni rizik. "Oni se svakako ne zasnivaju na proverljivoj, transparentnoj i objektinoj tehničkoj proveri 5G mreža", saopštio je Huavej Nemačka.  

Evropska komisija je 15. juna ocenila da kineske kompanije Huavej i ZTE predstavljaju veći bezbednosni rizik za EU nego drugi ponuđači 5G tenologije.

Komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton je rekao da je bezbednost 5G mreža od ključnog značaja i da su one same po sebi "kritična infrastruktura, kao i drugi sektori koji od njih zavise, poput energetike, transporta, zdravstva i finansija".

Breton je podsetio da je EU u januaru 2020. godine usvojila instrumentarij za bezbednost 5G mreža, koja omogućava članicama da procene rizike i da preduzmu mere, objavila je Komisija.

Prema njegovim rečima, određene tehnologije nose takav rizik jer su subjekat "intruzivnih zakona trećih zemalja koji se odnose na nacionalnu bezbednost i zaštitu podataka".

Breton je rekao da  su sve članice EU preuzele instrumentarij iz 2020. u svoja zakonodavstva, ali da je samo deset zemalja iskoristilo pravo da se odrekne usluga rizičnih kompanija. On je pozvao sve članice EU da to učine.

"Ne možemo sebi da priuštimo zavisnosti koje mogu da budu upotrebljene kao oružje protiv naših zajedničkih interesa", rekao je Breton na konferenciji za novinare.

Huavej je u odgovoru sna odluku Komisije naveo da kvalifikovanje nekog preduzeća bez pravnog osnova kao prodavca visokog rizika krši osnovna načela slobodne trgovine.

U saopštenju kineska kompanija je navela da razume želju Evropske komisije da u EU obezbedi sajber bezbednost, ali "da isključenje sa tržišta bazirano na diskriminatornim ocenama nosi sa sobom ozbiljne ekonomske i socijalne rizike" i da bi "zakočilo inovacije i izobličilo tržište EU".

"Sajber bezbednost je za Huavej najviši prioritet", navela je kompanija, čije je sedište u kineskom Šenzenu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU