Koalicija četiri partije, uključujući desničarsku antimigrantsku Stranku Finaca, formiraće novu vladu Finske na čijem čelu će verovatno biti lider konzervativaca Peteri Orpo.

"Sva pitanja su rešena", rekao je Orpo i najavio objavljivanje programa koalicije i sastava vlade za petak popodne, prenao je finski javni servis Ile.

Očekuje se da će za premijera biti imenovan Orpo, čija je Nacionalna koaliciona partija (NCP) desnog centra osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima početkom aprila.

NCP je osvojio 48 od 200 mesta u parlamentu, Stranka Finaca 46 mesta, a Socijaldemokratska partija dosadašnje premijerke Sane Marin je dobila 43 poslanika.

Novu desničarsku koaliconu vladu će, pored NCP i Partije Finaca, činiti Švedska narodna partija Finske i Hrišćanske demokrate, koje zajedno imaju većinu od 108 poslanika, prenosi briselski portal Politiko.

Pregovori o formiranju nove vlade trajali su 74 dana, što je drugi najduži proces pregovora u istoriji Finske.

Najveća sporenja vodila su se između Stanke Finaca i Švedske narodne partije oko imigracije, klimatske politike, javnih finansija i razvojne pomoći.

Dok desničarska Stranka Finaca ima tvrd stav prema migrantima, Švedska narodna partija smatra da je imigracija od suštinske važnosti za rešavanje problema starenja stanovništva Finske.

Stranka Finaca, ranije poznata kao Istinski Finci, na izborima je ostvarila svoj najbolji rezultat od osnivanja i zauzela drugo mesto, pošto je vodila kampanju uglavnom protiv migranata i EU.

Prethodno je bila u vladi desnog centra od 2015. do 2017, takođe sa NCP.

Oštri zaokret Finske ka konzervativcima, posle četiri godine vlasti socijaldemokrata, verovatno će predstavljati "najviše desničarsku vladu" po pitanju ekonomske politike u poslednjih 80 godina, naveo je Ile.

Finska se suočava sa sve većim javnim dugom, inflacijom i drugim ekonomskim problemima, a pošto je u aprilu postala članica NATO od nje će se očekivati i da poveća troškove za odbranu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP