Više od polovine građana u šest članica EU koje još koriste nacionalne valute veruje da bi prelazak na evro bio pozitivan za njihovu zemlju i za njih lično, pokazali su rezultati novog istraživanja Eurobarometar.

U proseku je 58% građana za uvođenje evra a takvih je najviše u Mađarskoj i Rumuniji, sedam od deset, a najmanje u Bugarskoj i Češkoj, manje od polovine ispitanika.

Istraživanja je pokazalo i da nešto manje od trećine ispitanih podržava što skoriji ulazak njihove zemlje u zonu evra.

Rezultati istraživanja pokazuju da je procenat građana koji smatraju da je njihova zemlja spremna za prelazak na evro mali. U Švedskoj to misli 38 u Poljskoj samo 18% ispitanika.

Istovremeno najmanje polovina ispitanih, osim u Rumuniji, smatra da je dobro informisana o evru a osam od deset, u proseku, kaže da su već koristili novčanice i novčiće evra.

Takođe 60% ispitanika iz šest članica EU (Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Švedska) misli da je evro pozitivno delovao na zemlje koje su već prešle na tu valutu.

Nešto više od polovine građana iz tih šest zemalja smatra da će uvođenje evra doneti rast cena a takvih je najviše u Češkoj, Bugarskoj i Poljskoj.

Da uvođenje evra predstavlja gubitak kontrole nad nacionalnom ekonomskom politikom smatra 43% ispitanih iz šest članica EU dok se 53% s tim ne slaže.

Istraživanje je pokazalo i da se ispitanici više ne slažu (54%) nego što se slažu (44%) da uvođenje evra znači da će njihova zemlja izgubiti deo svog identiteta.

Više onih koji misli da bi prelazak na evro značio gubitak dela nacionalnog identiteta registrovano je u Češkoj, Švedskoj i Bugarskoj dok se u Rumuniji, Poljskoj i Mađarskoj polovina ili više ne slaže sa tim.

Sve članice EU moraju da uvedu zajedničku evropsku valutu kada ispune kriterijume iz Ugovora iz Mastrihta, osim Danske (po osnovu klauzule o izuzimanju od te odredbe Ugovora).  

Ne postoji rok za prelazak na evro ali se Ugovorom zahteva da zemlja EU u nekom trenutku uđe u zonu evra koja sada broji 20 članica.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com