Poljska i Mađarska su uvođenjem nekih mera i nedovoljnim naporima da reše postojeće probleme pogoršale stanje demokratije, saopštila je 5. jula Evropska komisija.

EK je u svom godišnjem izveštaju o vladavini prava članica zabeležila i nevelika poboljšanja, ali i naglasila mnoge nedostatke koje dve države nisu rešile i koje ih dovode do sukoba sa EU institucijama, preneo je AP.

Izveštaj od 35 stranica iznova pominje Poljsku i njena pravna pitanja koja nisu u potpunosti rešena, iako Varšava i Brisel nekoliko godina vode raspravu koju prate i akcije koje je EU preduzela kako bi uskratila Poljskoj pristup nekim fondovima.

Izvršna vlast EU je izrazila da je "ozbiljno zabrinuta" u vezi sa Disciplinskom komorom Vrhovnog suda Poljske, koja treba da štiti nezavisnost sudova i sudija, navodeći da "postoje legitimne sumnje u njenu nezavisnost" i u proces imenovanja nekih vrhovnih sudija.

Asošiejted pres ocenjuje da je izveštaj bio blaži prema Mađarskoj, koja je usvojila neke zakonodavne reforme i primenila neke pravosudne provere, ali navodi da je pored toga korupcija ipak ostala problem.

"Nedostaje pouzdana evidencija o istragama navoda o korupciji u vezi sa visokim zvaničnicima i njihovim najbližim saradnicima, što i dalje predstavlja ozbiljnu zabrinutost", navela je EK i dodala da "nije bilo pomaka ni u rešavanju različitih izazova medijskog pluralizma".

Izveštaj navodi da stanje vladavine prava u nekim članicama zabrinjava ali da je 65% prošlogodišnjih preporuka u potpunosti ili delimično ispunjeno, što pokazuje da su države uložile napore da ih prate.

S obzirom da reforme za poboljšanje okvira vladavine prava zahtevaju vreme, to odražava značajan razvoj tokom samo jedne godine, navela je EK. Istovremeno, u nekim članicama i dalje postoji sistemska zabrinutost, navodi se u izveštaju koji obuhvata pravosudne sisteme, antikorupcijske okvire, medijski pluralizam i druga insitucionalna pitanja.

Komisija je pozvala Evropski parlament i Savet da na osnovu izveštaja nastave debate o nalazima uopšte i specufičnim za članice i da koriste preporuke da dalje istraže konkretnu implementaciju.

Takođe EK poziva nacionalne parlamente, civilno društvo i druge zainteresovane strane i aktere da nastave nacionalni dijalog o vladavini prava, kao i na evropskom nivou, uz veći angažman građana, saopštila je EK.

Konačno, Komisija je pozvala članice da rade na izazovima iz izveštaja a ona je spremna da im pomogne da nastave sprovođenje preporuka.

Evropski komesar za pravdu Didije Rejnders rekao je da izveštaj iz godine u godinu daje značajan doprinos napredovanju i odbrani vladavine prava u EU, "u svakoj članici i širom Unije".

Ukazao je i na izazove koji nisu nestali, poput onih koji se odnose na nezavisnost pravosuđa.

"U oblastima imenovanja sudija i pravosudnih saveta, kao i resursa i naknada, potrebno je dalje angažovanje članica", rekao je Rejnders na predstavljanju izveštaja.

Izvor: Beta/DES

Foto: EC-Audiovisual Service/Lukasz Kobus