Zidarski, stolarski i drugi građevinski poslovi dodati su na "listu deficitarnih zanimanja" u Velikoj Britaniji, što znači da će strani radnici lakše moći da dobiju vizu i posao u toj industriji.

Zbog nedostatka radne snage, delom uzrokovanog Bregzitom, britanska vlada je ublažila vizna ograničenja za niz sektora, pa su se na listi pored negovatelja i inženjera sada našli i zidari, krivopokrivači, stolari, tesari, gipsari.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će to pomoći da se obezbedi "ključna nacionalna infrastruktura i stimuliše rast povezanih industrija".

Oni koji se bave deficitarnim zanimanjima imaće koristi od jeftinijih viza i blažih kriterijuma za zapošljavanje, ali će im i dalje biti potrebna ponuda za posao od poslodavca i određen nivo poznavanja engleskog jezika.

Nezavisni savetodavni odbor za migracije preporučio je u martu da građevinski radnici budu dodati na listu deficitarnih zanimanja, na kojoj se već nalaze zdravstveni radnici, negovatelji, inženjeri, veb dizajneri i laboratorijski tehničari.

To poslodavcima omogućava da zaposle radnike iz inostranstva za plate od najmanje 14.880 funti za negovatelje i 15.120 funti za laboratorijske tehničare.

Zbog ove odluke premijer Riši Sunak bi mogao da se suoči sa kritikama konzervativnih poslanika, posle svojih obećanja da će smanjiti imigraciju.

Konzervativna partija od 2010. obećava da će smanjiti broj migranata, koji je prošle godine dostigao rekordnih 606.000, 24% više nego godinu dana ranije.

Građevinska industrija u Velikoj Britaniji se već dugo bori sa problemom manjka radnika, a Bregzit je dodatno pogoršao situaciju jer građani Evropske unije više ne mogu da dolaze u Ujedinjeno Kraljevstvo da rade bez viza. Mnogi radnici iz članica EU su se tokom pandemije kovida-19 vratili u svoje zemlje.

Izvršna direktorka organizacije u građevinskkoj industriji Bild UK (Build UK) Suzana Nikol izjavila je da je od vitalnog značaja da građevinarstvo može brzo da popuni radna mesta.

"Pozdravljamo vest da će pet poslova biti dodato na listu deficitarnih zanimanja, što će pomoći da industrija nastavi da gradi škole, kuće, bolnice i infrastrukturu koja nam je potrebna", rekla je Nikol.

Međutim, bivši ministar iz redova konzervativaca Džon Hejs smatra da bi vlada umesto toga trebalo da obučava britansku radnu snagu.

Izvor: Guardian

Foto: Pixabay