Prva deonica auto-puta Niš-Merdare, dužine 5,5 kilometara, puštena je 26. jula u saobraćaj. Put Niš-Merdare predstavlja prvi segment šireg projekta koji će povezati Niš sa albanskom jadranskom lukom Drač.

Deonica od Merošine do Merošine 1 je prva od četiri deonice na auto-putu od Niša do Beloljina, koji je dug 32,65 kilometara.

Za finansiranje te četiri deonice u iznosu od 225,6 miliona evra obezbeđena su bespovratna sredstva Investicionog okvira EU za Zapadni Balkan (WBIF) od 40,6 miliona i zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evopske investicione banke (EIB) od 185 miliona.

Ukupna dužina auto-puta Niš-Merdare je 77 kilometara, a na njemu je predviđena izgradnja 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela.

Izgradnja te sabraćajnice, nazvane "Auto-put mira", koštaće oko 1,4 milijarde evra, a povezaće jug Srbije i Prištinu i biće deo auto-puta koji će preko Tirane povezati Niš sa lukom Drač u Albaniji.

Otvaranju deonice u Merošini prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Žofre je rekao da je izgradnja puteva simbol evrointegracija.

"Put je transportna ruta ali i veza ljudi u regionu. Ova saobraćajnica je put stabilnosti, mira i pomirenja. Povezaće Niš sa Jadranom sve do luke Drač i biće kičma regionalne putne mreže", rekao je on.

Istakao je da je finansiranje izgradnje auto-puta Niš-Merdare deo plana EU za Zapadni Balkan namenjen velikim infrastrukturnim projektima koji predviđa da do 2027. bude obezbeđeno 30 milijardi evra za iskorišćavanje značajnih pentencijala celog regiona.

"Izgradnja ovog puta deo je šire slike, deo velikog ekonomsko-investicionog plana. Ovde u Srbiji takođe radimo na izgradnji brze pruge Beograd-Niš. Mi smo rešeni da nastavimo dobru saradnju sa Srbijom. Veze koje Srbija ima sa EU su već jake, a biće i jače. Mi smo prijatelji Srbije i nastavićemo i dalje da radimo u tom duhu", rekao je Žofre.

Vučić je rekao da je za Srbiju važno da se poveže sa Gračanicom, Prištinom, Dračom jer to dovodi investitore, olakšava posao i napredak, uvoz i izvoz robe i usluga.

"Moramo da budemo promoteri saradnje, da radimo više i živimo bolje. Samo privredni rast obezbeđuje smanjenje razlike između Srbije i razvijenih  zemalja", kazao je Vučić.

Srbija sada, po njegovim rečima, proporcionalno svojoj veličini gradi najveći broj puteva u Evropi.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/DIMITRIJE GOLL