Novi izveštaj za Francusku pokazao je da troškovi javnih finansija vezani za konzumiranje alkohola i duvana premašuju sumu koju država dobija na ime poreza za te proizvode.

Vlada Francuske gubi više novca zbog gubitka života i prevencije upotrebe duvana i alkohola nego što dobija od poreza i ideja da država ima koristi od tih poreza je "neosnovana", pokazala je analiza Francuske opservatorije trendova droga i zavisnosti (OFDT).

Za izveštaj su analizirani podaci do 2019. sa ciljem da se pokuša da se odredi uticaj problema upotrebe duvana i alkohola na zemlju.

Pušenje je bilo uzrok više od 73.000 smrti u 2019. a konzumiranje alkohola više od 41.000, navodi se u izveštaju.

Procenjena "socijalna cena" za državu dostiže 156 milijardi evra za pušenje i 102 milijarde za upotrebu alkohola. Troškovi države zbog upotrebe nedozvoljenih droga bili su 7,7 milijardi evra.

Te procene uključuju ekonomsku vrednost života izgubljenih zbog upotrebe droge, gubitak kvaliteta života pacijenata sa kancerom prouzrokovanim upotrebom duvana i alkohola, kao i potrošnju države na prevenciju i negu.

Ušteda na penzijama onih koji su umrli zbog upotrebe droga, alkohola i duvana oduzeta je od socijalnih troškova, precizira se.

U izveštaju se zaključuje da nova procena potvrđuje da su troškovi upotrebe droga, alkohola i duvana mnogo veći od poreskog prihoda.

Navodi se i da je francuska vlada od poreza na alkohol i duvan dobila četiri milijarde evra odnosno 13 milijardi.

To je, kako se ističe, manje od troškova vlade za lečenje zloupotrebe alkohola i duvana.

"Ideja da droge poput duvana i alkohola donose koristi državi time je potpuno neosnovana", rekao je autor izveštaja, profesor ekonomije Pjer Kop. "Droge osiromašuju zajednicu", dodao je.

Međutim, u izveštaju se navodi i da pad broja smrti od alkohola, duvana i nedozvoljenih droga između 2010. i 2019. pokazuje da su javne politike omogućile "znatno smanjenje potrošnje duvana, poboljšanje brige o korisnicima nedozvoljenih droga i, mada skromije, povećanje svesti o opasnostima od alkohola".

Izvor: Euronews with AFP

Foto: Pixabay.com