Protiv bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca 18. avgusta je podignuta optužnica zbog davanja lažnog iskaza pred anketnim odborom parlamenta, o korupcionaškom skandalu poznatom kao afera Ibica.

Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju podiglo je pred sudom u Beču optužnicu protiv Kurca, njegovog nekadašnjeg šefa kabineta Bernharda Bonelija (Bonelli), i bivše potpredsednice Kurcove konzervativne Austrijske narodne partije (OeVP) Betine Glac Kremsner, prenose agencije.

Prema navodima agencije APA, već je određen i termin za glavnu raspravu. Kurc će morati da se pojavi pred krivičnim većem suda u Beču 18. oktobra, a presuda je planirana za 23. oktobar.  

Tačke optužnice rezultat su istrage koja je započeta još 2021. godien, kada je Kurc bio kancelar. Istraga se odnosila na prvu Kurcovu vladu, sastavljeno od koalicije narodne partije i krajnje desne Slobodarske partije Austrije (FPOe), a koja je upravo zbog afere Ibica pala sredinom 2019. godine, piše AP.

Vlada je, na Kurcovu inicijativu, raspuštena nakon čto se u javnosti pojavio video na kojem se vidi kako tadašnji lider slobodarske partije, Hajnz Kristijan Štrahe na Ibici obećava ilegalne državne pogodnosti jednom, kako je procenjeno, ruskom investitoru.

Kurc se tereti sa je u tom slučaju pred parlamentarnim odborom lažno svedočio o svojoj ulozi u refgormi državne holding kompanije, OeBAG, koja u pojedinim kompanijama koordiniše aktivnosti države. Kurc je u parlamentu minimizirao sopstvenu ulogu prilikom izbora madzornog odbora i rukovodilaca kompanije.

Kurc je i posle objavljivanja optužnice putem niza društvenih mreža odbacio bilo kakvu krivicu. "Optužbe su netačne i radujemo se što će istina najzad izaći na videlo", napisao je Kurc.

Nekoliko meseci posle raspada svh prvog kabineta, Kurc se početkom 2020. godine vratio na vlast u koalciji za Zelenima, ali ni ta vlada nije potrajala pošto je u oktobru podneo ostavku. Povod je bila politička kriza zbog najave tužiaštva da je Kurc meta i druge istrage, koja se odnosila na korupciju i zloupotrebu poverenja.

U tom predmetu Kurc i njegovi najbliži saradnici osumnjičeni su da su kako bi ostali na vlasti manipulisali istraživanjima javnog mnjenja i zloupotrebljavali naklonjene medije koji su plaćani iz novcem poreskih obveznika.

Kurc je tada najavio da se potpuno povlači iz politike, a na čelu partije a time automatski i vlade nasledio ga je Karl Nehamer.

Kancelar Nehamer izjavio je 18. avgusta da je optužnica protiv Kurca u prvom redu prilika da se ceo slučaj razjasni. "Važno je da se napokon razjasni ono što mu se stavlja na teret", rekao jer Nehamer u Salcburgu na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenosi APA.

Bivši šef poslaničke grupe socijaldemokratske SPOe, Jan Krainer, ocenio je međutim da "sistem Kurc" i dalje u potpunosti funkcioniše. Još uvek u najužim krugovima narodnjaka rade mnogi koji povlače konce, rekao je Krainer koji je bio član anketnog odbora.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP