Članice grupe BRIKS odlučile su da pozovu šest država da postanu deo tog bloka, objavio je predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa na samitu u Johanesburgu. Članice grupe BRIKS od 2024. godine trebalo bi da postanu Iran, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Egipat i Etiopija.

BRIKS trenutno čini pet ekonomija u razvoju, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, koje su postigle dogovor o proširenju bloka na ovonedeljnom samitu.

Proširenje grupe BRIKS naredne godine biće drugo, budući da se bloku, koji su 2009. formirali Brazil, Rusija, Indija i Kina, godinu dana kasnije pridružila Južna Afrika.

Pet članica grupe BRIKS trenutno čine oko 40% svetske populacije i imaju udeo veći od 25% u globalnom bruto domaćem proizvodu.

Prilikom objave da će se blok proširiti, uz Ramafosu su bili i lideri Kine, Brazila i Indije, Si Đinping, Luis Inasio Lula da Silva i Narendra Modi.

Ruski predsednik Vladimir Putin nije došao na samit nakon što je Međunarodni krivični sud u martu izdao nalog za njegovo hapšenje po optužbi za otmicu dece iz Ukrajine. Putin je učestvovao na samitu putem video veze, dok je Rusiju u Johanesburgu predstavljao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Stojimo na pragu proširenja porodice BRIKS, jer ćemo sa njime moći da imamo mnogo jači BRIKS u ovim turbulentnim vremenima u kojima živimo", rekao je Ramafosa drugog dana samita.

Ideja o širenju BRIKS-a osmišljena je kao način da se ojača glas zemalja u razvoju, ali takođe služi geopolitičkim interesima Pekinga i Moskve.

Proširenje se posmatra kao jačanje međunarodnog položaja Kine i Rusije u formiranju simbolične koalicije nasuprot Zapadu, s obzirom da su trvenja između Kine i SAD sve veća, a da je odnos Rusije sa Zapadom kolabirao zbog rata koji je ta zemlja povela protiv Ukrajine.

Više od 20 zemalja podnelo je zahtev za pridruživanje BRIKS-u.

Analitičari smatraju da bi podatak o više od 20 zemalja koje su se prijavile za članstvo u BRIKS-u i o još 20 koje su izrazile interesovanje za članstvo trebalo da posluži kao neka vrsta poziva Zapadu da se probudi.

Si Đinping pozvao na produbljivanje saradnje i unapređenje globalnog upravljanja

Predsednik Kine je na samitu pozvao na napore da se produbi poslovna i finansijska saradnja, proširi politička i bezbednosna saradnja, poveća međuljudska razmena i unapredi globalno upravljanje.

"Razvoj je neotuđivo pravo svih zemalja, ne privilegija nekolicine. Svet je ušao u novi period turbulencija i promena i prolazi kroz velika prilagođavanja, velike podele i velike reorganizacije", kazao je Si.Naveo je da se "neizvesnost, nestabilnost i nepredvidivi faktori povećavaju" i da su zemlje BRIKS-a "važna sila u oblikovanju međunarodne strukture", prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Si je rekao da Kina "oduvek podržava međunarodnu pravičnost i pravdu i pravdu u glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima" i da "radi na jačanju glasa i uticaja tržišta u razvoju i zemalja u razvoju" i dodao da su zemlje BRIKS-a bile zagovornici i praktičari nezavisne spoljne politike.

"Zemlje BRIKS-a insistiraju na mirnom suživotu različitih civilizacija i poštuju put modernizacije koji je svaka zemlja samostalno izabrala. Jačanje globalne uprave je pravi izbor za međunarodnu zajednicu kako bi podelila razvojne mogućnosti i odgovorila na globalne izazove", kazao je Si.

Dodao je da zemlje BRIKS-a "treba da insistiraju na multilateralizmu, zaštiti međunarodnog sistema sa Ujedinjenim nacijama u njegovom jezgru i da podržavaju i jačaju multilateralni trgovinski sistem sa Svetskom trgovinskom organizacijom u njegovom jezgru".

Si je rekao i da mu je drago što sve više zemalja u razvoju želi da uđe u grupu BRIKS.

"Moramo da insistiramo na duhu otvorenosti i saradnje u okviru BRIKS-a, kako bi se dozvolilo što većem broju zemalja da se pridruži porodici BRIKS-a i da unaprede razvoj globalnog upravljanja u pravednijem i razumnijem pravcu", kazao je.

Predsednik Kine je rekao i da je ukrajinska kriza došla do ovog stadijuma "iz kompleksnih razloga".

"Najhitniji zadatak u ovom trenutku je promovisanje mirovnih pregovora, promovisanje smirivanja situacije, zaustavljanje rata i postizanje mira. Ne sme se dozvoliti da se situacija pogorša", naveo je.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP