Francuska, iako je svojim bivšim afričkim kolonijama dala nezavinost, nikada stvarno nije iz njih izašla i ne tretira ih ravnopravno, a posledica su rasprostranjena antifrancuska osećanja koja idu na ruku autoritarnim režimima u Moskvi u Pekingu, piše bugarski dnevnik "Trud".

Jedno od centralnih dešavanja proteklih nedelja je puč u Nigeru, jednoj od najsiromašnijih zemalja na svetu, a ujedno jednoj od najbogatijih strateškim sirovinama, koje uglavnom eksploatiše Francuska, navodi list u komentaru 28. avgusta.

List prenosi podatke agencije Euratom, prema kojima je Niger prošle godine isporučio Evropskoj uniji nešto više od četvrtine ukupno uvezene količine uranijuma, odmah iza najvećeg izvoznika Kazahstana a ispred Kanade.

Najveći deo uranijuma odlazi u Francusku, koja 60% svoje struje dobija iz nuklearnih elektrana.

Istovremeno, od 25 milona stanovnika Nigera, svega četiri miliona imaju pristup električnoj energiji.

Slična situacija je i u zlatom bogatim državama Mali i Burkina Faso, kao i u drugom svetskom izvozniku boksita Gvineji i drugim državama centralne i zapadne Afrike, koje su nekada bile francuske kolonije, piše Trud.

Probleme u tim zemljama, koji su delom i posledica francuske politike, posebno eksploatiše ruska propaganda koja organizuje "režirane scene sa lokalnim grupama koje viju ruske zastave ili skandiraju Putinovo ime".

Ipak, propagandni narativ Kremlja ne treba da bude prepreka da se vidi realnost, jer se takva previranja dešavaju upravo u ovim zemljama – još uvek bivšim francuskim kolonijama.

Tim zemljama, Francuska i dalje nameće ekonomsku kontrolu, sa zakoanom garantovanim privilegovanim statusom svojih kompanija, pa čak 14 afričkih država ima obavezu da veći deo svojih deviznih rezervi drži u francuskoj centralnoj banci, bez kamate, ili čak  i plaćaju za taj depozit.

Zato, smatra autor komentara, treba napraviti ozbiljnu razliku između propagande i stvarnih problema i težnji lokalnog stanovništva da se ukine ekonomska dominacija Francuske.

Autor teksta piše da posledice "besprimerne pohlepe" Francuske danas idu na ruku narativima antizapadne autoritarne propagande koju šire Moskva i Peking.

"Bez ozbiljnog preispitivanja, realne promene i ravnopravnosti u odnosima sa tim afričkim državama, one će uvek biti podložne uticajima koji dolaze iz autoritarnih država, umesto da budu deo slobodnog sveta", zaključuje Trud.   

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay