Spoljnotrgovinski bilans EU je u drugom tromesečju ove godine, posle šest uzastopnih kvartala u minusu, ponovo zabeležio blagi suficit, i to zahvaljujući padu cene energenata.

Najnoviji trgovinski podaci pokuzuju da je u drugom kvartalu 2023. izvoz opao za 2,0% a uvoz za 3,5% što je rezultiralo skromnim suficitom od milijardu evra, prenela je 28. avgusta evropska statistička agencija Eurostat.

Ipak, reč je o jasnom napretku u poređenju sa deficitom od 155 milijardi evra koji je zabeležen u trećem kvartalu 2022. godine, i koji je ujedno bio i najviši od 2019. godine.

Smanjenje vrednosti uvoza u EU u drugom tromesečju direktno je povezano sa padom vrednosti uvezenih energenata i sirovina od  15,6%, odnosno 10,9% odsto u odnosu na prvo tromesečje.

Kada je reč o izvozu, smanjenje je zabeleženo u svim sektorima, sa izuzetkom mašinske industrije i automobila (plus 2,5%).                      
Najveće smanjenje eksporta bilo je u oblasti energije (minus 22,5%) i sirovina (minus 9,3%).

U drugom kvartalu EU je imala suficit od 15, 6 milijardi evra u trgovini pićima, hranom i duvanskim proizvodima, i od 48,5 milijardi u trgovini hemijskim proizvodima.

Trgovinski balans je u mašinskoj i industriji automobila rastao treći kvartal zaredom i dostigao suficit od 52,4 milijarde evra.
To je ipak još daleko od suficita od 60,7 milijardi u prvom kvartalu 2019.

U oblasti energije, trgovinski balans se sa deficita od 115,3 miliijarde evra u prvom kvartalu poptavio na 100 milijardi.

Izvor: Dnevni  evropski servis

Foto: Eurostat